top of page

Syrisk asylægtepar, der ikke vil adskilles, er nu tilbage på asylcenter

Et syrisk ægtepar, 17-årige Rimaz Alkayal og 26-årige Alnour Alwan, som torsdag den 3. marts gik under jorden i et forsøg på at undgå adskillelse, vendte onsdag aften tilbage til deres asylcenter, skriver Politiken.dk.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har bedt Udlændingestyrelsen om at ændre praksis i forhold til såkaldte barnebrude på danske asylcentre. Fremover må ingen mindreårige asylansøgere bo sammen med en ægtefælle eller samlever. I de tilfælde, hvor der sker i dag, skal parrene skilles ad – også i de tilfælde, hvor de har børn.

”Jeg er ikke barnebrud,” siger 17-årige Rimaz Alkayal til Politiken.dk, som fortalte parrets historie den 5. marts, hvor de afviste, at der er tale om et tvangsægteskab.

De forklarede, at deres forhold er opstået via Facebook, at ægteskabet er indgået i Tyrkiet før flugten til Danmark, at det er frivilligt, kærlighedsbaseret og accepteret af begges familier. Rimaz Alkayal er gravid i femte måned.

En uge under jorden

Rimaz Alkayal og Alnour Alwan forlod torsdag den 3. marts Fredericia Asylcenter og har levet under jorden i et forsøg på at undgå adskillelse, indtil de onsdag den 9. marts efter en samtale med deres advokat, Amalie Starck, besluttede at vende tilbage til asylcentret.

Ny praksis diskriminerer

Advokat Amalie Starch vil med henvisning til tidligere praksis indlede en klagesag imod udlændingemyndighedernes afgørelse, skriver Politiken.dk. Hun mener, at adskillelsen af parret er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, som handler om familiens enhed. Desuden finder hun den nye praksis diskriminerende.

”Var det et dansk par, som var gift og havde fået tilladelse til at gifte sig, ville man aldrig skille dem ad. Parret får heller ikke mulighed for at søge om lov til ægteskabet, sådan som danske par ville få,” siger Amalie Starch til Politiken.dk.

Avisen oplyser – med henvisning til Danmarks Statistik – at 58 kvinder under 18 år i perioden 2006-2014 fik tilladelse til at indgå ægteskab. Otte af dem blev indgået i 2014.

Artiklen er senest opdateret 10-03-2016

Læs mere

Asylægtepar på flugt: Vi bliver i skjul, Politiken.dk, 07-03-2016

Comments


bottom of page