top of page

Syrisk asylægtepar er blevet adskilt og bor nu i hver sit asylcenter

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) bad i februar 2016 Udlændingestyrelsen om at ændre praksis i forhold til såkaldte barnebrude på danske asylcentre. Fremover må ingen mindreårige asylansøgere under 18 år bo sammen med en ægtefælle eller samlever. I de tilfælde, hvor der sker, skal parrene skilles ad – også i de tilfælde, hvor de har børn.

”Jeg er ikke barnebrud,” har den 17-årige Rimaz Alkayal forklaret til Politiken.dk, som fortalte parrets historie den 5. marts. Her afviste parret også, at der er tale om et tvangsægteskab.

De forklarede, at deres forhold er opstået via Facebook, at ægteskabet er indgået i Tyrkiet før flugten til Danmark, at det er frivilligt, kærlighedsbaseret og accepteret af begges familier. Rimaz Alkayal er gravid i femte måned.

En uge under jorden

Rimaz Alkayal og Alnour Alwan forlod – i et forsøg på at undgå adskillelse – den 3. marts Fredericia Asylcenter og levede under jorden en lille uges tid, indtil de onsdag den 9. marts efter en samtale med deres advokat, Amalie Starck, besluttede at vende tilbage til asylcentret.

Ny praksis diskriminerer

Advokat Amalie Starch oplyste dengang til Politiken.dk, at hun med henvisning til tidligere praksis vil indlede en klagesag imod udlændingemyndighedernes afgørelse. Hun mener, at adskillelsen af parret er i strid med Menneskerettighedskonventionens artikel 8, som handler om familiens enhed. Desuden finder hun den nye praksis diskriminerende.

”Var det et dansk par, som var gift og havde fået tilladelse til at gifte sig, ville man aldrig skille dem ad. Parret får heller ikke mulighed for at søge om lov til ægteskabet, sådan som danske par ville få,” sagde Amalie Starch til Politiken.dk.

Avisen oplyser – med henvisning til Danmarks Statistik – at 58 kvinder under 18 år i perioden 2006-2014 fik tilladelse til at indgå ægteskab. Otte af dem blev indgået i 2014.

Flyttet til hver sit asylcenter

Asylægteparret er nu blevet adskilt. Politiken.dkoplyser, at Rimaz Alkayal er nu blevet anbragt på Børnecenter Østrup. Her deler hun ifølge oplysninger fra hendes svoger værelse med tre andre unge kvinder, som ligeledes er blevet skilt fra deres ægtefæller.

Rimaz Alkayals mand, 26-årige Alnour Alwan, er blevet flyttet til et asylcenter i Ranum. Centrene ligger 30 kilometer fra hinanden.

Læs mere

Comments


bottom of page