top of page

Syriske flygtninge tortureres og voldtages ved hjemkomst

Chokerende rapport viser, at den danske regering er ude af trit med virkeligheden, når den vil hjemsende syriske flygtninge til Damaskus, skriver Amnesty.


Illustration fra Amnestys rapport.


Hjemvendte syriske flygtninge tortureres, voldtages og forsvinder i sikkerhedsstyrkers varetægt!

Det dokumenteres i en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. Rapporten er sendt til Udlændinge- og Integrationsministeriet i håb om, at Danmark stopper udsendelsen af syriske flygtninge.

Danmark har erklæret Damaskus og omegn for sikkert nok til at syriske flygtninge kan vende tilbage. Men i den ny rapport dokumenterer Amnesty, hvordan den syriske efterretningstjeneste udsætter hjemvendte syriske flygtninge for tortur, voldtægter og kidnapninger.

”De nye fund bør få den danske regering til øjeblikkeligt at indstille tilbagekaldelsen af syreres opholdstilladelser,” lyder det fra Amnesty.


Damaskus er farezone

En tredjedel af de overgreb, som Amnesty har dokumenteret, fandt sted i Damaskus eller omegn – netop det område, som Danmark som første land i EU har erklæret sikkert nok til at syriske flygtninge kan vende tilbage, skriver Amensty.dk

”Vores dokumentation viser klart, at Danmarks vurdering af Damaskus og omegn som sikre områder at vende tilbage til, er helt ude af trit med virkeligheden. Mænd, kvinder og børn bliver udsat for vilkårlige anholdelser, tortur og voldtægt, fordi de anses som forrædere og støtter af oppositionen. Den danske regering kan ikke med åbne øjne sende mennesker tilbage til Syrien, hvor disse forfærdelige overgreb på hjemvendte syrere finder steder,” siger Lisa Blinkenberg, seniorrådgiver i Amnesty International.


Går målrettet efter hjemvendte syrere

For flere af de hjemvendte flygtninge er det netop det faktum, at de i sin tid forlod landet, der gør, at de er i efterretningstjenestens søgelys, og dermed bliver udsat for fængsling, tortur og mishandling. Syrerne anses for at være forrædere og terrorister, fordi de forlod landet.

Overgrebene sker blandt andet, når den hjemvendte syrer skal melde sig til en samtale hos efterretningstjenesten kort efter hjemkomsten samt ved grænseovergange. Flere af syrerne fortæller, at medlemmer af sikkerhedsstyrkerne kaldte torturen og indespærringen for deres ”velkomstfest”.


Comments


bottom of page