top of page

’Tak, fordi I gav mig livet!’

Lille Ira fra Ukraine blev født med ar over hele ansigtet. En indsamling gjorde det muligt at blive opereret i Sverige. For nylig mødte Ira sin læge…


For 25 år siden kom Ira Shevchuk fra Ukraine til Sverige for at få behandling for fødselsmærker, der dækkede store dele af hendes ansigt. Der fandtes ingen behandling i hjemlandet. For nylig vendte Ira tilbage til Sverige til et følelsesladet overraskelsesmøde med den læge, der gav hende livet tilbage.

Misdannet ansigt Året var 1994. Under et af Children’s Missions hjælpebesøg i Ukraine mødte Children’s Missions generalsekretær, Bo Wallenberg, lille Ira; en ti måneder gammel pige med store fødselsmærker, der misdannede store dele af hendes ansigt. Ira’s forældre var fortvivlede. Lægerne i Ukraine kunne ikke behandle Iras skader uden at bringe hendes liv i fare. Herefter greb Children’s Mission ind. Det svenske Aftonbladet viste billeder af Ira og startede en stor indsamling.


Sådan så den 10 måneder gamle Ira ud i 1994. Foto: Åke Ericsson.


Eksperthjælp i Malmø Den overlæge, der var ansvarlig for Iras behandling, hedder Agneta Troilius Rubin. – Vi behandlede Ira med en laser og reparerede hendes ar. Mine kolleger foretog en plastikkirurgisk operation for at fjerne den overskydende hud, fortæller Agneta Troilius Rubin.

Hemmeligt returbesøg I dag er Ira 26 år. Hun har uddannet sig til førskolelærer og elsker sit job. Hun er også blevet gift, og sidst på ​​året venter parret deres første barn. I dag har Ira stiftet familie og fødte for nylig sit første barn.I april 2019 vendte Ira tilbage til Sverige for at overraske sin redningskvinde. Agneta Troilius Rubin skulle til at gå på pension, og hendes kolleger havde forberedt overraskelsen. På overlægens sidste arbejdsdag stod Ira pludselig blandt patienterne. Det var en både glædesfyldt og følelsesladet oplevelse: – Hvilken utrolig overraskelse! Jeg er helt målløs. Ira betyder meget for mig, udbrød Agneta.

Tak til alle givere Mødet var også meget følelsesladet for Ira: – Agneta er som en ekstra mor. Hun vuggede mig som baby, hun tog sig af mig, og hun turde behandle mig – noget som de ukrainske læger ikke turde. Agneta betyder alt for mig, siger Ira Shevchuk og fortsætter: – Jeg er også meget taknemmelig for Children’s Mission og alle dem, der donerede penge til min operation, så jeg kunne overleve og få et normalt liv.


Denne artikel er sponsoreret af Children’s Mission. Læs mere om Children’s Mission her.

bottom of page