top of page

Tilbageblik på et glimt af godhed

I en tv-udsendelse fra 1984 giver Gregers Dirckinck-Holmfeld, Sam Besekow og publikum et tilbageblik på et mildere Danmark, hvor medmenneskelig åbenhed og fortælleglæde kalder på autentisk styrke.


Screenshot af Sam Besekow fra den omtalte tv-udsendelse.


Sam Besekow var en nyskabende teaterinstruktør både her i landet, rundt om i Europa og i flere verdensdele. Hans forældre indvandrede fra Rusland, og selv opfattede han sig og familien som nogle af de første fremmedarbejdere, skønt han var født her i landet.

Samuel "Sam" Besekow (1911-2001) var desuden både skuespiller og forfatter.


”Her er dit liv”

I 1984 blev han ’kidnappet’ til en af de populære udsendelser Her er dit liv med Gregers Dirckinck-Holmfeld, en to timers udsendelse, der gav sig god tid til at portrættere denne ejendommelige kunstner.

Når der er god grund til at mindes både Sam Besekow selv og udsendelsen, er det fordi han dér – sammen med publikum og lederen af udsendelsen - kaster et fortidens lys af elskelighed og godhed over det gamle Danmark, som man ikke kender i dag.

Her skal blot nævnes nogle få nedslag fra den vidunderlige aften:


Indvandring

Faderen var udvandret fra en lille russisk Städtl og kommet til Landskrona, men dér havde han hørt at der var noget der hed Danmark og drog altså hertil, hvor han slog sig ned som skrædder i kvarteret omkring Laksegade og Hummergade, et kvarter hvor der boede mange jøder.

Her befandt han sig så godt, at han gerne ville have at familien kom op til ham, så han lejede sammen med to andre migranter kjole og hvidt. De lod sig fotografere med en palme som dekoration. Det var tillokkende og familien blev snart fuldtallig.


Familiesammenføring

I udsendelsen fortæller Sam, at da hans mor kom, havde hun blot en seddel med, hvorpå hendes mands adresse stod. Nu var hun pludselig helt alene i København, da en politibetjent kom hen til hende og spurgte, hvad han kunne hjælpe med. Hun blev selvfølgelig rædselsslagen, for i Rusland betød det Sibirien, hvis en politibetjent nærmede sig. Men der var ikke andet at gøre, end at give ham sedlen og følge med, da han med fagter viste hende vej.

De kom hen til et stort hus, gik op på tredje sal, hvor betjenten ringede på. Da hendes mand lukkede op, tog betjenten til kasketten, sagde farvel og gik. Forbløffet sagde den unge, meget forskrækkede kone: ”En betjent, der viser vej og går igen! Her bliver jeg!” og her blev Sams mor, og Sam kom til verden, ligesom hans søskende. I udsendelsen bliver man præsenteret for hans lillesøster, et herligt livstykke, som han kalder sin tvilling med fem års mellemrum, for de er begge teatertossede.


I tredivernes Tyskland

I trediverne var Sam Besekow i Tyskland og studerede hos Max Reinhardt og Piscator, to af tidens kendte teaterinstruktører. Han fortæller, at han boede på et lille værelse hos en ”yndig kone, der i øvrigt var ivrig nazist. Hun sagde: ”Herr Besenkopf [det troede hun at jeg hed] hvorfor melder De Dem ikke ind i nazistpartiet?” Jeg forklarede at det gik jo ikke, da jeg var jøde, men hun mente at det ville de sandelig alle sammen blive glade for.”

Besekow fortæller med et stort smil for at udtrykke sin glæde ved denne naive kone.


Fire proforma ægteskaber – fire menneskeliv reddet

Senere, herhjemme i årene op mod Anden Verdenskrig, giftede han sig fire gange og reddede på den måde fire kvinders liv. Det var nemlig sådan, at hvis man kunne sige, at man var forlovet med en dansker, kunne man slippe ud af det nazistiske Tyskland. Når vielsen havde fundet sted, gik de nygifte hver til sit.

Men den fjerde gang sagde borgmesteren til ham: ”Nu må De passe på, for politiet har øje på Dem.” Denne fjerde kone blev han i øvrigt først skilt fra, da han for alvor – og for sin egen skyld – ville giftes med Henny Krause.

Det blev netop det ægteskab, der senere reddede ham fra at komme i udryddelseslejr, for her i landet blev man reddet, hvis man var arisk gift, som nazisterne udtrykte det. I 1943 kom parret frelst til de gæstfrie Sverige.


Ægte humanitet

Denne ejendommelige historie, der afslører Besekows vovemod og elskelige omsorg for medmennesket, er i sig selv en øjenåbner, og at se og høre sådan en historie fortalt til et stort publikum, der emmer af medfølelse og glæde over at være i samme rum som dette helt særlige menneske, er en fornøjelse der når ud over fjernsynsskærmen. Et menneske, der aldrig ville sætte principper over menneskeliv. Det var en anden tid.


Arbejdet

I Her er dit liv-udsendelser kommer der forskellige folk som har arbejdet sammen med hovedpersonen. En af dem er Max von Sydow, som TV havde fundet frem til og kontaktet i New York. Han fortæller, at Sam Besekow havde lært ham at arbejde på en helt speciel måde med en rolle: ”Sam tvang os til at forestille os den tanke, der var mellem replikkerne, mellem hvert ord. Han sufflerede ligefrem tankerne, mens vi øvede. Den metode har jeg brugt lige siden.”

Hen imod slutningen af udsendelsen kommer Makram Khoury, en arabisk skuespiller som han har arbejdet sammen med i Haifa. De erklærer hinanden deres varme venskab og forbander den fjendtlighed, som andre sår mellem jøder og arabere.


4. maj 1945 i Sverige

Det er næsten en selvfølge at publikum gerne vil vide, hvordan befrielsesaftenen, den 4. maj 1945 var forløbet i Sverige. Den aften havde de spillet en revy, hvor de på et lærred havde vist en af Hitlers brandtaler, men i stedet for lyden af den sædvanlige selvmedlidende propaganda, havde de indtalt en madopskrift i den samme hidsige tone – og publikum havde leet dengang – som man også gør ved udsendelsen, hvor man ser et filmklip med den rasende diktator. Så kom helt uventet befrielsesbudskabet. Besekow troede ikke på det, men da han blev overbevist, havde jubelen i teatret ingen ende taget.


Det er sket. Det kan ske igen

Udsendelsen viser os en helt anden mentalitet over for indvandrere og ”fremmede”, end den dette årtusinds sprogbrug forgifter vores atmosfære med. Udsendelsen er fra 1984, en slags modsætning til Orwells uhyggelige roman. Her ser vi virkelighedens 1984. I 2021 tales der alt for tit på en helt anden indskrænket måde om medmennesket. Er der håb i at se den lethed, livsglæde og kærlighed der virkeliggøres i Her er dit liv for 45 år siden?

bottom of page