’To civiliserede ballademagere’
Af Marianne Olsen og Svend Løbner
– Det er ikke meningen at man skal være enig, men at man skal lytte til hinanden og svare hinanden. Det er meningen med demokratiet. Vi vil ikke ændre hinanden, sagde tidligere overrabbiner Bent Melchior ved receptionen for bogen Brobyggere, der beskriver hans og Özlem Cekics forsoningsarbejde mellem især højreradikale og etniske minoriteter.
De er begge i sidste kategori: Bent Melchior jøde, født i Polen, og Özlem Cekic muslim med kurdiske rødder. Men her hører lighederne også op. De tilhører hver deres generation, hver deres religion, og i forhold til politik, har Özlem valgt politik – i hvert fald partipolitik – fra, mens Bent ikke har haft den luksus at skille sit jødiske ophav fra især én politisk strømning.
Mandag den 20. januar var de så begge mødt op til en indbydende bogreception for Brobyggere. Bent Melchior holdt en kærlig tale om sit venskab med den unge muslimske sygeplejerske, der havde været politiker. Nu har hun forladt politik for at drikke dialogkaffe og bygge bro.
Özlem betegner Bent som hendes ’ekstra bedstefar’, og Bent har ”adopteret” Özlem som sin datter. Ifølge bogen Brobyggere er han hendes rådgiver og hun hans rollemodel og makker.
Sammen har de startet Center for Dialogkaffe, der tilbyder foredrag på skoler og i mere organiseret form indbyder personer med vidt forskelligt ståsted – og ofte direkte fjendskab – til at drikke en kop kaffe sammen. Centret er en del af foreningen Brobyggerne, der på et år har fået 1.000 medlemmer.
Bogen Brobyggere er skrevet af Anders Jerichow, som har fulgt rabbineren og den muslimske aktivist, når de rejser land og rige rundt for at fortælle deres historie, give deres bud på det flerkulturelle samfund og diskutere det giftige spørgsmål om ”os og dem”. Sammen er de brobyggere, i en tid hvor andre har travlt med at grave grøfter, skriver forlaget Gad, som har udgivet bogen.
Og som de skriver på bogens bagside: ”Her er historien om to civiliserede ballademagere…”