top of page

Tomas Sjödin: Hvilen er kærlighedens gemmested

Opdateret: 14. jul. 2022

Slip kærligheden, arbejd ikke på den. Kærligheden må komme, når den selv vil det. Ellers kommer den slet ikke, siger den kendte præst og forfatter Tomas Sjödin.


Foto: Svend Løbner


Sommeren er over os, træer og buske vokser, og det kan hurtigt blive tid til at beskære. Det gælder også vores liv som helhed, vores tid, vores opmærksomhed. Det er tid til at skære alt det bort, som bare fylder, og som egentlig ikke er bydende nødvendigt. Der er så meget, man ikke er nødt til, for nu at bruge titlen på en af Tomas Sjödins seneste bøger.

Vi er til foredrag med den kendte præst, klummeskriver og forfatter på Himmelske Dage i Roskilde. Salen er fuldpakket med gæster, som vil høre svenskeren med det anderledes budskab.

- Hvis du vil gøre et menneske lykkeligt, så giv ikke rigdom, men tag nogle ønsker fra det, begynder Tomas Sjödin og uddyber: - Ønsker er gode, men når de kommer i flok, er de overvældende! Det er tid til at skære noget væk for at give plads til noget større.

Det kravløse samfund er en myte, fortsætter han:

- Kærligheden kræver, at vi gør det nødvendige. Men for at kunne prioritere det nødvendige, må vi sortere det unødvendige fra.


’Vi havde sagt ja til alt for meget!’

Tomas Sjödin er kendt for sine bøger, hvor han hudløst ærligt beskriver udfordringer og glæder ved at passe sine to sønner, som begge var multihandikappede. Han fortæller lige så ærligt om sorgen og savnet efter sønnernes bortgang, refleksioner, der er til hjælp og trøst for andre sørgende.

Således også ved dette foredrag, hvor han fortæller om den omprioritering, der nødvendigvis må finde sted, når man har to børn med handicap.

- Jeg har fundet ud af, at sorgen er tidsbegrænset, men at savnet er livslangt, fortæller han og lægger ikke skjul på, hvor hårdt det var at være ”småbørnsfamilie i 20 år”. Men:

- Vores begrænsning hjalp os også til at leve det liv, vi egentlig gerne ville leve. Efter børnenes død skulle vi pludselig til at håndtere en stor dosis frihed. Det klarede vi ikke så godt. Først efter et par år opdagede vi, hvor vi var landet. Vi havde sagt ja til alt for meget! Og vi måtte spørge os selv: Holder vores kærlighed til det langdistanceløb? Siden har vi afsat et døgn hver uge, hvor vi er fri for alle pligter.


’At hvile er at tage ansvar for det vigtigste i livet’

Tomas Sjödin er begejstret for den jødiske sabbat, som netop varer et helt døgn, fra fredag aften til lørdag aften.

- At hvile er ikke et bud, men et sparetip! Det er givet os, for at vi skal spare på kræfterne og holde til det nødvendige. Hviledagen er ifølge Bibelen lagt først på ugen, for så tæmmer man sin virkelyst. Det er interessante ved skabelsesberetningen er jo, at når mennesket kommer ind i billedet, er det meste allerede gjort.

Han fortsætter:

- At hvile er at tage ansvar for det vigtigste i dit liv. At hvile er at elske ægte. Den, som hviler, tager kærligheden alvorligt. Hvilen er kærlighedens gemmested.


’Lad kærligheden komme, når den selv vil det’

Og når vi hviler, vil kærligheden blomstre, fortsætter Tomas Sjödin og citerer titlen på en af sine bøger: Det sker når du hviler.

- Det er et grundprincip i livet, at tingene sker, når du hviler. Ikke når du prøver at få tingene til at ske. Sådan er det med kærligheden. Slip den, arbejd ikke på den. Kærligheden må komme, når den selv vil det. Ellers kommer den slet ikke.

På engelsk kalder man forelskelse for ”falling in love”, at falde ind i kærligheden, fortsætter Tomas Sjödin:

- At elske er at falde i kærlighedens retning. Det eneste, man kan håbe på, er at blive modtaget. Man må falde for hinanden, selv efter et langt kærlighedsforhold.

Sådan er det også med troen, sluttede præsten:

- I mødet med Gud er man fri for at forsøge at tro. Man kan blot lade sig falde i Guds arme.


Tomas Sjödins bøger er udgivet på Forlaget Boedal.

bottom of page