top of page

Tre forudsætninger for debatten om muslimer

KOMMENTAR: Kære kristne gammeldanskere: Mød muslimerne, sæt dig ind deres tro og kend for alt i verden dit eget kulturgrundlag.Jeg modtager jævnligt mails og beskeder om, hvor dum, doven og uduelig jeg er, når jeg har skrevet et indlæg i avisen Danmark, der dækker de fleste jysk-fynske medier. Mine indlæg handler ofte om flygtninge og migranter, og tonen bliver især hård, når emnet falder på islam og muslimer.

Jeg svarer sjældent på disse udladninger – undtagen når jeg oplever at skribenten prøver på at argumentere sagligt. Så får vi en nogenlunde kvalificeret debat.

Det får mig til at tænke på tre fundamenter for over hovedet at kaste sig ind i en debat om islam og muslimer.


1. Har jeg muslimske venner? Ja, det har jeg, og dem sætter jeg utroligt stor pris på. Jeg har opdaget, hvor meget vi ligner hinanden; at vi har de samme drømme om det gode liv for vores børn og familier. Vi studerer og arbejder for at komme frem her i livet. Og ja, vi er også forskellige. Hvem er ikke det? Men jeg lærer af deres gæstfrihed, trofasthed og udholdenhed.


2. Har jeg læst Koranen? Ja, det har jeg, og jeg har opdaget, hvor meget min kristne tro ligner den muslimske. Det meste af muslimernes hellige bog henter sit stof fra Gamle og Ny Testamente. Det er prædikener, som alle har en vinkel, et ”twist”. Der er også passager, jeg bestemt ikke kan tilslutte mig. Men dem bakser muslimske lære også med at fortolke. Og i øvrigt er der mange passager i Gamle Testamente, jeg heller ikke kan få til at passe med ”kristen kultur”.


3. Kender jeg min kristne tro? Ja, jeg er vokset op som barn af missionærer i Tanzania og har noteret min fars prædikener, siden jeg kunne skrive. Da jeg kom til Danmark som 18-årig, kom jeg på højskole og lærte så småt de kristne tænkere Grundtvig og Kierkegaard at kende. Jeg går jævnligt i kirke og bliver mindet om, hvor fantastisk det kristne budskab er: Kærlighed, tilgivelse, håb!


Det er nemt at fare i blækhuset, når ens forestillinger bygger på forsimplede og konfliktfyldte mediehistorier. Hvis man så også tror blindt på politikeres provokerende ”oneliners” om det, nogle misvisende kalder ”flygtningestrømme”, ”befolkningsudskiftning” og ”kultursammenstød”, er den da helt gal.


Kære kristne gammeldanskere: Mød muslimerne, sæt dig ind deres tro og kend for alt i verden dit eget kulturgrundlag. Så finder du ud af, at vi alle er mennesker, at vi ligner hinanden, og at historien om Jesus faktisk er et godt og solidt grundlag for fredelig sameksistens.

Comments


bottom of page