top of page

Uddannelse til flyingeniør giver afrikanske unge en fremtid

Det summer af liv i MAF Ugandas hangar, hvor unge fra Uganda og Sydsudan lærer MAF’s små Cessna-fly at kende fra den ene ende til den anden for at blive toptunede flyingeniører.


David Maiti er i dag certificeret flyingeniør med alle godkendelser til at færdigtjekke fly, så de er i tiptop stand inden flyvning. Foto: Svend Løbner

Når en bil går stykker, ruller man den blot ind til vejsiden. Men når et fly har en skade, risikerer det at styrte ned!

Jeff Linklater fortæller det helt åbenlyst med et smil på læben. Han er flyingeniør og kvalitetschef for vedligeholdelsesarbejdet i MAF Ugandas hangar. Her koordinerer han blandt andet oplæringen af nye lokale flyingeniører.

En af dem er Kennedy Confucius, der slår en latter op, når han siger sit internationale navn. Der er ellers intet at grine ad i hans historie.


Drømte om at blive pilot

Kennedy mistede sin mor allerede som toårig. Moren døde i en flygtningelejr i Uganda, som hun var flygtet til fra borgerkrigen i Sudan i 1993. Drengen blev sendt til en onkel, som tog ham med til DR Congo, hvor han voksede op hos sin biologiske far, indtil onklen måtte tage sig af ham igen og flyttede tilbage til Sydsudan.

Her kom drengen på et kristent børnehjem, og som syvårig begyndte han at drømme om at blive missionærpilot.

- Der var stadig borgerkrig i landet, og vi holdt vi øje med flyvemaskinerne oppe i luften. Jeg blev især fascineret af de store maskiner, som efterlod striber på himlen.


Dronningen kom flyvende

- I landsbyen plejede vi at sige, at det var Dronningen af England, der kom flyvende! Så hvis hun kunne flyve, hvorfor kunne vi så ikke? Det var dér, lige dér, min livsdrøm blev tændt! En dag vil jeg have alle de nødvendige licenser, for at jeg kan blive pilot!

En af missionærerne på børnehjemmet rådede ham dog til at slå koldt vand i blodet: Hvis du vil være flypilot, er det en god idé at læse til flyingeniør først.


Jeg vil gerne give noget af det tilbage, som jeg har modtaget, fortæller Kennedy Confucius, der fik hjælp som flygtning fra Sydsudan. Foto: Svend Løbner


Det er en lang proces at blive flyingeniør. Ikke blot skole og praktikophold, men også videreuddannelse, specialisering, licens på licens, klassificering på forskellige flymotorer osv.

Men Kennedy holdt ud:

- Jeg vil gerne give noget af det tilbage, som jeg har modtaget. Gud har vist mig nåde, og mennesker har støttet mig. Så selv om jeg ikke er pilot endnu, tænker jeg, at Gud måske har en opgave for mig med at reparere flyvemaskiner.


Uden flyingeniører, ingen fly i luften

I hangaren møder vi også David Maiti, der kommer fra en middelklassefamilie fra Bale i det vestlige Uganda. Han er certificeret flyingeniør med alle godkendelser til at færdigtjekke fly, så de er i tiptop stand inden flyvning.

Efter ingeniøruddannelsen kom han i praktik hos MAF Uganda i 2016, og i dag er han fastansat som ingeniør, endda med ansvar for at undervise ingeniørelever.

David Maiti har været udsendt til Liberia i halvandet år for at reparere deres to fly. MAF Liberia havde ingen ingeniører på det tidspunkt.

- Så hvis ikke jeg var kommet, ville MAF ikke kunne udføre sin opgave, konstaterer han tørt.Vil forbedre hele luftfarten

For kvalitetschef Jeff Linklater er der et klart formål med at uddanne unge afrikanere til certificerede flyingeniører:

- Vi vil først og fremmest give disse fyre en fremtid. Vi ønsker, at de skal være gode, og vi vil forbedre kvaliteten af de ingeniører, der arbejder i Uganda. Derfor håber vi, at nogle af dem vil gå ud og forbedre den større luftfartsindustri i Uganda. Og naturligvis, at nogle af dem fremover bliver og passer vores fly i MAF, slutter han.

MAF Uganda har seks fly på vingerne. Uddannelsen af nye flyingeniører er støttet af Center for Udviklingssamarbejde gennem MAF Danmark.

Comments


bottom of page