top of page

Udlændinge debatteres hårdt på sociale medier

I rapporten ’Medieudviklingen 2021’ har to DR-medieforskere analyseret, hvad der især giver mindre venlige udvekslinger på Facebook.


Modelfoto: Unsplash


’Husk den gode tone’ har det lydt igen og igen de seneste år, hvor både medier, debattører og politikere har diskuteret den stadig hårdere tale på sociale medier – en tone, som også har fået flere til at forlade dem.

Men hvad trigger den dårlige stemning, hvem står bag, og er det hele tiden de samme, der går over stregen? Det har medieforskerne Ea Willumsen og Steven Larsen fra DR Medieforskning set nærmere på i rapporten ’Medieudviklingen 2021’, som udkommer i slutningen af januar.

Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Ea Willumsen og Steven Larsen har set nærmere på de 50 opslag på DR’s Facebook-side, som har flest slettede kommentarer i perioden fra september 2019 til august 2021.


Udlændingedebat vækker stærke følelser

Særligt kontroversielle hændelser, såsom virksomheder eller borgere, der trodser corona-anbefalinger, er som fluepapir for raseri, og 10 af de 50 omtalte opslag relaterede sig til corona.

- Der findes dog et emne, som – både før og under corona-pandemien – har skabt meget debat. Opslag, der omhandler udlændingedebatten, og i særdeleshed flygtninge og immigranter, vækker tydeligvis meget stærke følelser og reaktioner hos folk, konstaterer Ea Willumsen og Steven Larsen.

Det er ikke en sjældenhed, at debatten omkring disse emner følges af hadefulde kommentarer, der diskriminerer mod enkeltpersoner eller befolkningsgrupper. Det er faktisk snarere reglen end undtagelsen.

- 20 af de 50 mest hadaktive opslag relaterede sig til dette emne, og det var også det emne, der gav allerflest slettede kommentarer, konstaterer de to forskere.


Hadefulde kommentarer slettes

Men er det så den samme gruppe af grove danskere, der konstant får deres kommentarer slettet, eller er det mange forskellige? Det giver medieforskernes undersøgelse også et indtryk af.

- Det forholder sig sådan, at cirka 2/3 af de brugere, hvis kommentarer er blevet slettet, fordi de overskrider DR’s retningslinjer, ’kun’ har skrevet én enkelt kommentar, der er gået over stregen. Dermed står denne gruppe for 36 procent af de slettede kommentarer. En fjerdedel af brugerne har fået slettet to-fem kommentarer, og denne gruppe står for sammenlagt 34 procent af de slettede kommentarer, konkluderer medieforskerne.

Fakta:

I perioden fra september 2019 til august 2021 blev der udgivet 13.935 opslag på DR Nyheders Facebook-profil – eller omkring 19 daglige opslag. I alt har opslagene kastet 5,3 millioner kommentarer af sig, hvilket svarer til, at hver dansker over 12 år i gennemsnit har skrevet mindst én kommentar.

Comments


bottom of page