top of page

Udrejsecenter droppes og viser regeringens vægelsind

NYHEDSANALYSE: Regeringen trækker medierne efter sig i zig-zag-kurs. Hvor er de kritiske journalister, som kan justere det moralske kompas, så vi igen kan være os selv bekendt?Hen til kommoden og tilbage igen. Først køber man en gård for at oprette et nyt udrejsecenter. Bagefter undersøger man det parlamentariske grundlag. Og da der ikke er opbakning fra Folketinget, må planerne droppes og Holmegaard sættes til salg.

Vi må håbe, de får solgt til en god pris, så vi får vores skattekroner tilbage. Prisen på billetterne til Rwanda, får vi nok aldrig godtgjort. Selv om planerne om et modtagecenter i landet med det lemfældige forhold til menneskerettighederne er ren utopi.


Smart PR-trick

Men tilbage til Langeland: Mens postyret stod på, kom mediernes fokus væk fra de tusindvis af danskere, der i 25 byer protesterede mod at tilbagesende syriske flygtninge til den frygtede diktator Bashar al-Assads rædselsregime.

Et rigtig smart trick fra kapitel 1 i PR-håndbogen.

Jo, ganske få nichemedier og lokale medier fortalte om demonstrationerne, men det famøse Langelandsprojekt stjal uforholdsmæssigt meget af mediebilledet.

Borgeres protester i et hjørne af Danmark mod placeringen af 130 udviste personer, der er dømt for en mindre eller større kriminalitet. Mod andre borgeres protester i alle landsdele mod tilbagesendelse af hundredvis, måske tusindvis, af flygtninge.

Det er helt ude af proportioner. Men det gør ikke noget for regeringen. For så er fokus væk fra det, der med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes ord er ”en absolut hovedprioritet at få styrket Danmarks hjemrejsepolitik.”


Kovending og vægelsind

Men Langelandsprojektet kan blive en boomerang. For sammen med den pludselige kovending i sidste uge, om at alligevel hjemtage danske børn og de fleste af mødrene fra syriske fangelejre, signalerer tilbagetrækningen af forslaget om et udrejsecenter på Langeland regeringens vægelsind.

Et godt vægelsind i denne situation. Det er lovligt at ændre standpunkt – ja, faktisk er det ansvarligt at gøre det i de nævnte situationer. Men regeringen er ikke ansvarlig i denne situation. De dropper det modvilligt, blot fordi der ikke er flertal.

Men nu venter vi på, at regeringen også trækker i land hvad angår de syriske flygtninge og lytter til FN, EU, Amnesty, Human Rights Watch, Den Syriske Menneskerettighedskommission og de hjemlige ngo’er Dansk Flygtningehjælp og Red Barnet mfl. Og at de også tilbagetrækker den suspekte aftale, der fratager lovede statsborgerskaber med tilbagevirkende kraft.


Værdier på kollisionskurs

Vægelsind og kovendinger efterlader et indtryk af en regering, der famler i blinde. Eller i hvert fald en regering, der nægter at se mennesker – også fra andre himmelstrøg – i øjnene, men blot blindt forfølger egne ambitioner om at skaffe flest mulig stemmer for at beholde magten.

Udlændinge skal bekende sig til danske værdier for at gøre sig håb om statsborgerskab. Men regeringens og folketingsflertallets opfattelse af danske værdier er åbenbart milevidt fra de værdier, vi har stået for op gennem historien: venlighed, imødekommenhed, åbenhed, gæstfrihed. Og ja, de kristne værdier, som vi har bekendt os til i 1000 år: Næstekærlighed, barmhjertighed, retfærdighed og tilgivelse.

Det er tid til at besinde sig – både for politikere og medier. Skal regering og folketing fortsætte zig-zag-kursen og trække medierne ved næsen efter forgodtbefindende? Eller findes der fornuftige mennesker, dygtige advokater og kritiske journalister i det her land, som kan justere det moralske kompas, så vi igen kan være os selv bekendt?

Comments


bottom of page