top of page

Udstilling maner stereotyper i jorden

Opdateret: 28. maj 2021

Udstillingen ARABISKE DRØMME viser, at unge arabere lever meget forskellige liv.


21-årige Khawla Bouaziz kommer fra Tunesien. Foto: DAPP.


De blev født under diktaturer, voksede op under en revolution og blev voksne under en pandemi. Ny udstilling går tæt på den unge generation i dagens Mellemøsten og Nordafrika; en generation, der kæmper med håbløshed, men som alligevel bevarer troen på forandring.

”Jeg ser mig selv som del af en global generation, der adskiller sig radikalt fra tidligere generationer. (..) De mange politiske og økonomiske chok, vi har gennemgået fra revolutionen til i dag, har hærdet os. Vi åbnede øjnene for frihed, og vi er kendetegnet ved ikke at være bange.”

Sådan lyder det fra 21-årige Khawla Bouaziz, der kommer fra Tunesien. Hun er en af de 12 unge, der er omdrejningspunkt for vandreudstillingen ARABISKE DRØMME, som i det næste år vil turnere rundt i Danmark.


Kampen for et bedre liv

Gennem tekst og billeder fortæller de portrætterede fra henholdsvis Marokko, Tunesien, Egypten og Jordan om deres oplevelse af de ti år, der er gået siden Det Arabiske Forår. De fortæller om deres liv, deres håb, deres frygt, om deres drømme og ambitioner for fremtiden og om kampen for et bedre liv.

”Udstillingen zoomer ind på den generation, der blev voksen i kølvandet på oprørene, og giver derved danskerne mulighed for at komme tæt på regionen i dag og få indblik i – og måske forståelse for – den arabiske drøm anno 2021,” fortæller Nidal Abu Arif, projektleder fra Dansk-Arabisk Partnerskabsprograms kommunikationsenhed, DAPPKOM, der står bag ARABISKE DRØMME.

”Det er en meget mangfoldig generation, og de unge lever meget forskellige liv, hvilket afspejler sig i deres tanker om fremtiden. Det vil vi gerne vise danskerne for også at forsøge at udfordre en mere stereotyp opfattelse af at være ung i Mellemøsten og Nordafrika,” siger han.


Feminister og iværksættere

Udover Khawla Bouaziz kan besøgende blandt andet møde marokkanske Abdellatif El-Kanbech, 25, der er feminist og har kæmpet med at finde fast job efter han dimitterede fra universitetet, 38-årige Hany Tarek El-Nabarawy, der som virksomhedsdirektør i Egypten sætter alt ind på at skabe ordentlige arbejdsforhold for sine ansatte, og den 29-årige syriske flygtning Tammam Nabulsi, der fra Zaatari-lejren i Jordan har fået sin egen lille virksomhed med håndlavet trælegetøj op at stå, men som mest af alt drømmer om at færdiggøre sine franskstudier.

ARABISKE DRØMME åbner onsdag den 26. maj 2021 på Kongens Nytorv i København kl. 10.00 og vil det næste år rejse landet rundt og gæste en lang række uddannelsesinstitutioner, biblioteker, kulturhuse m.m.

Hovedportrætterne i udstillingen fra Egypten, Tunesien og Marokko er taget gennem en online forbindelse, hvor den danske fotograf Martin Thaulow har instrueret lokale fotografer, for at opnå samme tone og udtryk i portrætterne, som de han selv havde med hjem fra sin rejse til Jordan.

Yorumlar


bottom of page