top of page

Udstilling sætter fremmedhed til debat

Et storstilet, dokumentarisk kunstprojekt sprænger kategorien ’flygtning’. Udstillingen 100% FREMMED? præsenterer en mangfoldig antologi af 250 vidt forskellige menneskeskæbner. Det eneste, de har til fælles, er at de er kommet til Danmark som flygtninge.

Det er første gang, der samles så omfattende et materiale om og af flygtninge i Danmark.

”For første gang i mit liv har jeg fået en platform, hvor jeg kan være mig selv, og som har givet mig styrken til og muligheden for at udtrykke mig. Ved at være aktiv i 100% FREMMED? er jeg gået fra at være en genert kvinde til at turde dele min personlige historie med et stort publikum, fortæller Muhibo Abdirashid Muhudin, der er 34-årig HF-studerende fra Somalia som i dag bor i Gentofte.

Om menneskelivet på godt og ondt

100% FREMMED? er et nyt, mangfoldigt danmarksportræt, der gennem personlige historier fortæller om 60 års krige og katastrofer, der har tvunget folk på flugt og bragt dem hertil; om Danmarks reaktion på de ”fremmede” gennem tiden – og omvendt; men i endnu højere grad om 250 menneskers liv på godt og ondt med alt, hvad det indebærer, af almenmenneskelige dilemmaer, kriser og glæder.

Projekt 100% FREMMED? har i tre år rejst landet rundt og portrætteret 250 borgere med flygtningebaggrund. Danmarksrejsen slutter i Silkeborg, hvor alle 250 portrætter i tekst og foto for første gang udstilles samlet fra 12. oktober til 15. december.

Hvad er danskhed?

Deltagerne er udvalgt statistisk, så de repræsenterer de 167.000 mennesker fra primært 39 lande, som har fået asyl i Danmark mellem 1956 og 2019. De 250 portrætter opdaterer danmarkshistorien med personlige fortællinger, erfaringer og livssyn fra mennesker, hvis stemmer hidtil har været fraværende i samtidskunsten og samtidshistorien.

Portrætterne mangfoldiggør i tekst og foto begreber som ’danskhed’ og ’fremmedhed’. De giver et nyt billede af et land, en tid og et emne gennem et enestående og intimt indblik i de nye borgeres liv.

Udstillingen er skabt af Metropolis – Københavns Internationale Teater og fotograf/kurator Maja Nydal Eriksen med støtte fra Nordea-fonden. Den er ikke partipolitisk og diskuterer ikke antal, vilkår eller for og imod, men beskriver livet for disse mennesker – som var flygtninge engang, men ikke er det længere.

’Jeg er dansker’

Mange tidligere flygtninge føler sig ikke repræsenteret i den offentlige debat. Men gennem 100% FREMMED? kan de bidrage til en ny og mere repræsentativ historieskrivning:

”Det er svært at fortælle om en lang rejse med fremmedheden gennem 26 år her i Danmark. Men det har jeg gjort de sidste par år igennem min rolle som skoleformidler i 100% Fremmed? Herved er jeg kommet til et punkt, hvor jeg ikke længere føler mig fremmed, og hvor jeg nu har hørt mig selv svare, at jeg er dansker,” fortæller Nawras Al-Hashimi, der oprindelig kommer fra Irak men nu er pædagog i København.

Udstillingen kan ses på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden fra 12. oktober til 15. december.

Comentários


bottom of page