top of page

USA inkluderer mangfoldigheden: Nyvalgt muslim må bære tørklæde i Repræsentanternes Hus

Mens Folketinget flere gange har diskuteret forslag om at begrænse brugen af tørklæder og andre former for religiøs hovedbeklædning i det offentlige rum, så har USA valgt at favne den religiøse mangfoldighed. Fredag den 4. januar 2019 vedtog et flertal i det nyvalgte Repræsentanternes Hus, at det skal være tilladt at bære religiøs hovedbeklædning i forsamlingen. Dermed blev et 181 år gammelt forbud mod hovedbeklædning ændret. Forslaget blev vedtaget med 234 stemmer, mens 197 stemte imod.

Forbuddet blev indført i 1837 for at hindre, at mænd bar hat i Repræsentanternes Hus.

Lovændringen kommer helt fra starten den nyvalgte somalisk-amerikanske kvinde Ilhan Omar til gode. Hun er muslim og bærer tørklæde. Ilhan Omar, der er valgt i staten Minnesota, og Rashida Tlaib fra staten Michigan er de første muslimske kvinder, der er valgt til Repræsentanternes Hus. De er begge valgt for Demokraterne.

Ilhan Omar kvitterede i opslag på Twitter og Facebook med at takke sine kolleger for at byde hende velkommen og for at gøre Kongressen mere inkluderende for alle ved at tillade religiøs hovedbeklædning i Repræsentanternes Hus.

Ortodokse jøder er også glade for lovændringen.

”Den Ortodokse Union har længe støttet love og politikker, der fremmer muligheden af religiøs praksis på arbejdspladsen. Det bør være muligt at have religiøse praksisser – som at bære religiøse klædedragter, hvad enten det er kippa eller en hijab – på alle arbejdspladser, herunder i Kongressen,” udtalte Nathan Diament, der er leder af Den Ortodokse Unions Fortaler Center, til The Washington Post.

Kom til USA fra flygtningelejr i Kenya

Ilhan Omar blev i november 2016 valgt som medlem af det lokale Repræsentanternes Hus i staten Minnesota. Hun fik dengang næsten 80 % af stemmerne i distrikt 60 B, mens hendes republikanske modkandidat fik knap 20 % af stemmerne. Den republikanske kandidat, Abdimalik Askar, er ligesom Ilhan Omar somalisk-amerikaner.

Ilhan Omar er født i Somalia og tilbragte fire år i en flygtningelejr i Kenya, før hun 12 år gammel immigrerede med sin familie til USA. Hun har fortalt, at hun var skuffet over den religiøse intolerance og racemæssige og økonomisk ulighed, hun fandt, da hun kom til USA.

Ilhan Omar fortalte forud for valget i 2016, at hendes interesse i politik begyndte, da hun som 14-årig var tolk for sin bedstefar ved et møde i den lokale demokratiske partiafdeling. Hun blev ”forelsket” i den demokratiske proces, da hun her oplevede, at lokale indbyggere kom sammen for at advokere for forandringer på græsrodsniveau.

Artiklen er senest opdateret 08-01-2019.

Læs mere

Ilhan Omar (Facebook)

The Ban on Hats on the House Floor, Repræsentanternes Hus’ hjemmeside

Comments


bottom of page