top of page

Vand er forskellen mellem liv og død – i Afrika

Jeg er netop vendt hjem efter et besøg på Afrikas horn, hvor småbønder kæmper for, at den hårde sandjord skal give dem noget at leve af.


Flod i Tharaka. Foto: Svend Løbner


Mens sne, slud og regn falder lystigt herhjemme, tænker jeg på den varme halvørken, jeg netop har besøgt i Kenya. Her svedte jeg ved 30 graders varme og var vidne til en småbøndernes kamp for blot at få en smule vand til deres marker og små køkkenhaver.


Vi skal vist ikke være så kede af, at vi får rigeligt nedbør på vore breddegrader. Jo, jeg er klar over oversvømmede sommerhuse, vand i kælderen og ødelagte ejendele. Men det er trods alt ikke så slemt som at sulte ihjel.

For det risikerer de 400.000 mennesker i Tharaka-regionen ved Afrikas horn. Hvert 3. eller 4. år hærger tørken og indvarsler en kommende sultkatastrofe. 40 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen på 1 dollar om dagen.


Klimaforandringerne medfører både tørke og oversvømmelser i regionen. Regntiden, som man før kunne regne med, kan man slet ikke planlægge efter. Nu ved befolkningen ikke, hvornår de skal pløje, så og forvente høst. Ofte står halvvoksede planter og tørrer ind på markerne.

Når regnen pludselig kommer, vælter den ned og river det frugtbare jordlag med sig ned i floder, hvis kraftige strøm vælter hytter og fanger husdyr og river det hele med ud i Det Indiske Ocean.


Men der er lyspunkter. International Aid Services er en af de hjælpeorganisationer, som bygger vanddamme, skaffer frø til hårdføre afgrøder og underviser i vandstyring og bæredygtigt landbrug. Som de siger til befolkningen: I skal ikke blot vente på regn; I skal udnytte vandet, når det endelig kommer.

Jeg så kanaler, der i et sindrigt system bremser vandløbenes strøm. Jeg så vanddamme fyldte af regnvand nok til hele den kommende tørtid. Jeg så ørkenen blomstre med marker af majs, hirse og sorghum, fordi de nu kan vande dem. Jeg så kæmpemæssige damme med 16 millioner liter vand.


For selv om vi herhjemme er ved at få nok nedbør; så er vand altså forskellen mellem liv og død i Tharaka-regionen i Kenya ved Afrikas horn.

Da jeg gik rundt dernede og oplevede de gæve bønder få en håndsrækning i kampen for levebrød, blev jeg glad for at vi i Danmark stadig yder hjælp til Afrika. Vi må ikke glemme de stille kriser, den langsomme død, der desværre finder sted i afrikanske lande. Ikke mindst på Afrikas horn.

Comentarios


bottom of page