top of page

’Vandforsyning er mit hjerteblod’

WORLD WATER WEEK: - Når jeg ser, at folk bliver syge og børn dør, fordi de drikker flodvand, må jeg bare gøre noget, siger Kamran Wadood, der er ingeniør med speciale i vandforsyning og nu Mission Østs fungerende landechef i Tadsjikistan.”Jordskælv tvang nyuddannet ingeniør til hurtig action for at redde menneskeliv.”

Sådan kunne en overskrift lyde over Kamran Wadoods karriere. Han er nemlig ingeniør med speciale i vandforsyning og blev nærmest kastet ud i nødhjælpsarbejde, da et voldsomt jordskælv ramte hjemlandet Pakistan i 2005, dræbte over 70.000 mennesker og gjorde 4 millioner mennesker hjemløse.

I dag er han fungerende landechef for Mission Øst i Tadsjikistan. Ud over et omfattende arbejde med inklusion af børn med handicap i skole og samfund, er han dybt engageret i at etablere vandsystemer til gavn for den fattige befolkning i afsidesliggende landsbyer.

- Vandforsyning er mit hjerteblod! Jeg må bare gøre noget, når jeg som ingeniør ser de akutte behov. Jeg ser børn og kvinder hente vand fra floder, som både er forurenede og farlige. Børnene er mest udsatte og må ofte lide under diarre, infektioner og hudsygdomme, fordi de drikker af flodvandet. Der er også eksempler på, at børn er revet med af strømmen og druknet. Og kvinder må gå 2-3 kilometer efter vand tre gange om dagen. Den tid kunne de jo bruge meget bedre!


Giver mening at arbejde for ngo’er

Vi interviewer Kamran Wadood i anledning af FN’s World Water Week denne uge. Han har arbejdet med vandprojekter for Mission Øst i grænseområdet mellem Tadsjikistan og Afghanistan i tre år. Hans kone og børn bor stadig i Pakistan, men besøger ham i skoleferierne. Kamran håber at blive genforenet med sin familie, når han flytter ind til Dunsabe, hvor Mission Øst har landekontor.

Han tænker tilbage på den drejning hans karriere har taget:

- Da jeg var færdig på universitetet i 2006, blev jeg kastet ud i nødhjælpsarbejde jordskælvsofre allerede inden jeg havde fået mine eksamenspapirer. Jeg havde planlagt en karriere indenfor byggebranchen, men pludselig indså jeg, at det gav meget mere mening at arbejde non-profit. Så jeg engagerede mig i en lokal ngo for at genopbygge huse, veje og vandsystemer. Vandforsyningen måtte genetableres med det samme.

Kamran Wadood har været ansat i en schweizisk hjælpeorganisation og arbejdet i CARE. I 2015 blev han ansat af Mission Øst i Afghanistan som rådgiver i vand, sanitet og hygiejne (WASH). Han fik mere og mere ledelsesansvar og stod for vandforsyning i grænseområdet mellem Tadsjikistan og Afghanistan i tre år, inden han nu er blevet fungerende landechef for Mission Øst i Tadsjikistan.


Samarbejde skaber stabilitet

Hvilket projekt er du mest stolt af i dag?

- Jeg er rigtig glad for det, vi har opnået i grænseområdet. Grænsen er lukket siden Talebans overtagelse af Afghanistan, men jeg håber, den åbner, så vi kan fortsætte der gode samarbejde. Vand flyder jo hen, hvor det vil, og sådan oplever jeg også samarbejdet med befolkningen på begge sider af grænsen. Vi har haft mange gode møder og fine samarbejder som også har betydet mere stabilitet i området.

Hvad håber du for fremtiden?

- Jeg håber, vi kan bygge videre på vores erfaringer fra grænseområdet og nå ud til flere sårbare lokalsamfund med vores ekspertise. Behovene er jo enorme. Folk bliver syge og mange dør på grund af de forurenede og farlige floder. Befolkningen fortjener rent drikkevand, så de kan få sundhed og overskud til at uddannelse og udvikling af deres lokalsamfund.


Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst.

Comments


bottom of page