top of page

Vi er alle i samme balje

Opdateret: 10. nov. 2021

KLIMA: Man kan ikke blive ved med at putte fedt, sovs og andre efterladenskaber i opvaskevandet og forvente at det stadig er rent og purt.


Illustration: Gerd Altmann, Pixabay


Hvad har opvaskebaljer med klimaforandringer at gøre? En hel masse, vil jeg mene. Og de, der en enkelt gang har prøvet at vaske op på gammeldags manér, ved hvad jeg taler om.

Man tager glassene først, derefter bestikket, så kopperne, tallerkenerne osv. indtil vandet er så grumset og beskidt, at man er nødt til at hælde det ud og begynde forfra ved at hælde nyt, rent vand i baljen.


For ja, man kan ikke blive ved med at putte fedt, sovs og andre efterladenskaber i vandet og forvente at det stadig er rent og purt.

Det kan vi heller ikke med naturen. Også den når en smertegrænse på et tidspunkt, hvor vi bliver nødt til at gøre noget.

Vi kan ikke skrifte luften, vandet og jorden ud og starte på en frisk. Men vi kan standse op, stoppe med at udlede alverdens giftstoffer og så håbe på, at naturen til en vis grad kan reparere sig selv.


Ifølge FN er afbrænding af fossile brændstoffer som kul, olie og gas de seneste 100 år årsag til de voldsomme klimaændringer, vi oplever i dag. Som resultat er Jorden nu omkring 1,1°C varmere, end den var i slutningen af ​​1800-tallet. Det seneste årti er det varmeste nogensinde.

Hvis vi begrænser den globale temperaturstigning til højst 1,5°C kan vi måske undgå de værste klimapåvirkninger og opretholde et beboeligt klima, ifølge en FN-rapport. Problemet er blot, at vi fortsætter med at udlede CO2, og bliver vi ved med det, vil de globale temperaturer øges med op til 4,4°C ved næste århundredskifte. Vi må altså gøre noget.


Al snak om klimatilpasning kan lyde fjernt og uvedkommende. Men opvaskebaljen taler sit tydelige sprog. Vi kan ikke blive ved med at hælde skidt og snavs ud i atmosfæren. Vi må stoppe med at forurene drikkevandet med pesticider. Vi må alle give vores liv et klimaeftersyn.

Jeg er selv holdt op med at spise kød. Vores hjem består mest af genbrug. Men jeg kan gøre det meget bedre. Skifte bilen til en elbil. Tjekke at jeg bruger mere vindenergi til varmen i huset.


Vi er nemlig alle i samme båd. Eller balje, om du vil. Og dér er det efter hånden ikke rart at opholde sig.

Comments


bottom of page