top of page

’Vi finder os ikke i, at lovgivere opdeler folk’

Opdateret: 29. dec. 2020

KRONIK: Folketingspolitikere bruger ord som ghetto, parallelsamfund og ikke-vestlig til at udskamme dele af den danske befolkning, mener landsformand for SOS Racisme.


Af Jette Møller, landsformand for SOS Racisme


Gennem de sidste 20 år er retorikken i det danske folketing og blandt de danske politikere blevet værre og værre.

Under nazi-diktaturet var der en sprogforsker, en jødisk tysker, som overlevede, fordi han var gift med en hvid, arisk tysker, som skrev ned, hvordan nazisterne brugte sproget. Og han sagde:

”Ord kan virke som bitte små doser af arsenik. De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel."

Victor Klemperers ord skal vi huske. Fordi ord har betydning.

Kun én civilisation?

Hvis vi går tilbage til Folketingets åbning den 2. oktober 2001, så sagde den daværende formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard: ”Der findes kun én civilisation – og det er vores”.

Vi er nemlig holdt op med at tale om hudfarve. Nu taler vi i stedet om kultur eller om religion. Og så kan vores politikere sige: ”Nej, der findes ikke racisme i Danmark, fordi vi har ikke noget imod andre racer.”

Det er da muligt. Kan vi forestille os, at de samme vil påstå, at det, jøderne blev udsat for under Det tredje Rige, ikke var racisme? Det var trods alt en religion!

Men her siger Pia Kjærsgaard direkte, at hun er racist: “Der findes kun én civilisation” – og det er den hvide civilisation. Fordi den vestlige civilisation er lig med den hvide. Så kom valget. Og Dansk Folkeparti blev stuerene. Fordi lige pludselig var det dem, der blev tungen på vægtskålen. Og de tog sig betalt for at støtte den blå bloks regering ved at få stramninger i udlændingepolitikken uafbrudt.

Nå ja, og så en ældrecheck hist og pist.


Vestlige lande mod sydøst

Året efter fandt Danmarks Statistik på at lave en ny opdeling, når de lavede beskrivelser af den danske befolkning. De holdt op med at tale om folk fra “udviklede” og “mindre udviklede” lande og begyndte i stedet for at tale om ”vestlige” og ”ikke-vestlige” lande.

Og se, i virkeligheden så er det ikke, som det er i resten af verden, hvor vestlige lande de ligger i Vesten. For Danmarks Statistik tog for det første EU og EØS og så de små hvide lilleputstater. Så tog de USA og Canada. Og derefter tog de to af de lande, der ligger længst mod øst: Australien og New Zealand.


Vestlige er lig med ”hvide”

Og hvorfor gjorde de det?

Jo, for så kunne man sige ”vestlige” og i virkeligheden mene “hvide”. Og det vil også sige, at man uden at nævne hudfarven – det gør vi jo ikke så gerne her i Danmark – i stedet kan sige ”ikke-vestlige”. Det betyder ”ikke-hvide”. Der er 157 lande tilbage, når vi har taget vores egne hvide lande ud.

For 2 år siden kom så for første gang udtrykket ”ikke-vestlige” i dansk lovgivning. Hidtil har det bare været noget, som Danmarks Statistik har fundet på som de eneste i verden med den opdeling. Men lige pludselig blev det en del af den danske lovgivning.


Ingen parallelsamfund i Danmark

Man talte også om ”parallelsamfund”. Der findes adskillelige forskere her i landet, som siger: ”Der findes ikke parallelsamfund i Danmark”. Parallelsamfund er f.eks. Amish-folket i USA, der har deres helt eget samfund, som lever fuldstændig afsondret fra det omgivende samfund. Dét er parallelsamfund.

Ordet har fået en ny betydning. Ligesom “ikke-vestlig” fik en ny betydning, så har parallelsamfund” også fået en ny betydning. Det kom så også ind i lovgivningen, men det var lidt sværere. Fordi hvad er de for nogen, de der parallelsamfund?

Øh, det er dem, der ikke vil Danmark.


Plukkede i statistikken hist og pist

Hvordan er det lige, sådan nogle ser ud?

Ja, de er i hvert fald “ikke-vestlige”. Det ligger fast. Men da man skulle til at lave en lovgivning, hvor man gerne ville gøre noget ved de der parallelsamfund, så sad man og kiggede på Danmarks Statistiks befolkningsstatistikker, og så plukkede man lidt hist og pist.

Man tog dem, der ikke har haft deres børn i daginstitutioner, eller dem, som boede i alment boligbyggeri med over 25 procent “ikke-vestlig” befolkning. Og så sagde man: ”Det er nok til, at de tilhører et parallelsamfund.”


Ghetto som etnisk mangfoldighed?

“Ghetto” var et andet ord, man fandt på. Det plejer at angive en jødisk ghetto, hvor jøderne blev tvunget til at bo under nazismen – eller en etnisk gruppe, der bor i slum.

Det er det ikke i Danmark. I Danmark er der op til 157 forskellige nationaliteter og endnu flere etniske grupper. Det bruger man som begrundelse. For hvis der er 50 procent af dem i et udsat boligområde, så kaldes det en “ghetto”. Og det er det eneste kriterium, der kan gøre det til en ”ghetto”. Og det er hamrende ligegyldigt, om de er danske statsborgere eller ej!

Så det er det, man kalder en “ghetto” her i landet. Og det bruger man som begrundelse for at rive gode boliger ned, smide folk ud af deres boliger, dem og deres naboer, som er fattige eller har lave uddannelser – det er sådanne kriterier, man bruger.

Det er ét stort angreb på den almene boligsektor. Og man kan undre sig over, at den nuværende regering har været med til at vedtage den lov.


Integrationen er en succes

Der er to myter, som ligesom danner grundlag for hele udlændingedebatten. Den ene er, at der kom flygtningestrømme væltende ind over grænserne i 2015. Vi gav dog dobbelt så mange asyl i 1995, så 2015 var ikke noget rekordår.

Den anden påstand er, at integrationen er slået fejl. Der findes masser af tal, som viser, at integrationen – på masser af områder – har været en stor succes. Men det gider pressen ikke at skrive om, og det gider vores politikere ikke at tale om.

Love mod etniske grupper

Der er love, vedtaget af det danske folketing, som i virkeligheden er rettet imod bestemte etniske grupper:

Man har forbudt jødisk slagtning.

Man har forbudt “burkaer” – har I set en burka her i landet?

Man har forbudt romaer at slå lejre op – og tigge.

Man har forbudt såkaldte “hadprædikanter” – det er så åbenbart ikke sådan nogle som ham der, I ved nok… det er åbenbart kun islamiske.

Så må man heller ikke have tørklæde på, hvis man er dommer, og man må heller ikke, hvis man skal være inden for forsvaret.

Og det sidste man har, det er så “skærpede strafzoner”.


Nok er nok!

Og der er flere ting på vej! Derfor er det rigtig vigtigt, at vi siger fra:

Det her vil vi simpelthen ikke finde os i! Vi vil ikke finde os i ghettolovgivningen, og vi vil ikke finde os i alle de love, man vedtager, som er vendt mod bestemte mennesker.

Det er derfor, vi siger:

Nok er nok!


Kronikken er afskrift af Jette Møllers tale ved demonstrationen ”Danmark forenet mod Racisme” den 27. juni i København. Transkriberet af Morad Sabab.

Comments


bottom of page