top of page

Viden om religion er et vigtigt værktøj for diplomater

Religion betyder meget for mennesker i udviklingslande. Derfor anbefaler CKU og Institut for Menneskerettigheder en målrettet religionsuddannelse af Udenrigsministeriets medarbejdere.



Danmark har taget vigtige skridt i kampen mod religiøs analfabetisme, men er ikke i mål. Det mener Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU):

- Retten til tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed kridter banen op og udstikker spillereglerne. Men der er behov for en dybere forståelse for, hvordan spillet spilles, og hvilke roller de forskellige spillere har, inden man bevæger sig ind på banen, udtaler politisk rådgiver i CKU, Filip Buff Pedersen.

- Her er en konkret uddannelse i religiøse aktørers og religioners strukturer nødvendig. Denne viden bør være en central del af værktøjskassen for alle Udenrigsministeriets medarbejdere – dvs. ambassadører og diplomater, fastslår han.


Filip Buff Pedersen. Foto: CKU

Behov for praktisk kunnen

Det danske udenrigsministerium er medlem af det internationale netværk Partnership for Religion and Sustainable Development (PaRD) sammen med bl.a. Netværket for Religion og Udvikling. Her samarbejdes der mellem stater og civilsamfunds aktører om at styrke viden og kompetence på området.

I dansk sammenhæng har Center for Afrikastudier ved Teologisk Fakultet på Københavns Universitet udbudt kurser om religion og udvikling. Institut for Menneskerettigheder har ad flere omgange udbudt kurser om religion, rettigheder og udviklingssamarbejde.

Sammen med Udenrigsministeriets Enhed for Religions- og Trosfrihed er dette vigtige skridt. Der er dog et stykke at gå, inden den nødvendige kunnen er til stede – både analytisk og praktisk:

- Der går lang tid fra sådanne små indsatser bliver sat i søen, til de får en effekt i diplomatiet, udviklingssamarbejdet og de humanitære indsatser. Derfor anbefales en målrettet indsats for at udvide diplomatiets værktøjskasse, udtaler Filip Buff Pedersen.


Marie Juul Petersen. Foto: IFM

Vigtigt med systematisk indsats

I European External Action Service (EEAS) har man erkendt denne udfordring for længst og arbejder systematisk med uddannelse af sine diplomater. En af underviserne er danske Marie Juul Petersen, der er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

- Der er stadig et stort behov for at styrke viden om den rolle, som religion og religiøse aktører spiller i internationalt udviklingsarbejde. Det er vigtigt at have systematisk opmærksomhed på emnet, siger Marie Juul Petersen.

Samtidig understreger hun vigtigheden af at have en nuanceret tilgang til emnet:

- Lige så vigtigt som det er ikke at overse eller undervurdere betydningen af religion og religiøse aktører, lige så vigtigt er det ikke at overvurdere den, siger hun.

bottom of page