top of page

Vigtigt at skelne mellem mennesker og systemer i Gaza-krig

LEDER: Det giver ingen mening at spørge en demonstrant: Tager du afstand fra Hamas? Det rigtige spørgsmål er: Tager du afstand fra krig og terror? Hvortil svaret er enkelt: Ja!


Svend Løbner ved besøg i Ramallah, sommeren 2023. Foto: Janna Rabjerg Barrit.


Krig skaber kaos, og det gør den også i menneskers sind. Ikke mindst hos os, der betragter krigen på afstand ud fra vores egne, ofte begrænsede viden og erfaring.

Det gælder ikke mindst i krigen mellem Israel og Hamas. Og jeg skriver bevidst ”mellem Israel og Hamas”, for det er ikke mennesker på gadeplan, der har ønsket og fremprovokeret denne krig. Det er bevægelser, organisationer, myndigheder, nationer, dvs. systemer.


Derfor giver det ingen mening at spørge en demonstrant: Tager du afstand fra Hamas? Eller: Bakker du op om Israel? Hvad mener spørgeren med det? Nej, hvis spørgsmålene kommer på banen, er det bedre at svare: Jeg tager afstand fra vold og krig. Eller: Jeg bakker op om fredelig sameksistens.


Det er nemlig vigtigt at skelne mellem mennesker og systemer. Derfor tager ngo’er i stribevis afstand fra israelsk militærs massedrab på civile i Gaza. Ligesom verdenssamfundet selvfølgelig tog afstand fra Hamas’ angreb på civile israelere den 7. oktober.

Men sympatien svandt hurtigt i takt med Israels helt overdimensionerede modangreb i form af bomber over boligblokke, sygehuse, flygtningelejre og endda drab af journalister, sundhedspersonale, samt børn på gaden.

Det vækker gru. Det afslører den hårdhed og brutalitet, Israel farer frem med.

Det handler ikke om jøder generelt. Ej heller den almindelige israeler, selv om flertallet har valgt et yderst højreorienteret parti til at lede landet med en højreradikal Benjamin Netanyahu i spidsen.


Faktisk er der tre ting, der må holdes adskilt, hvis en diskussion skal være fair og give mening. Jøder, israelere, og den højrenationale regering i Israel.

Derfor giver det ikke mening at danne fjendebilleder af jøder. Og derfor har antisemitismen ingen gang på Jorden. Ligesom det heller ikke er fair at identificere alle palæstinensere med Hamas eller nogen anden bevægelse.

Bundlinjen må være. At mennesker er mennesker, og alle mennesker har lige ret og værdi, uanset etnicitet, nationalitet, religion eller seksuel orientering.


Vi må derfor insistere på medmenneskelighed. Også når debatten fyger om ørerne på os og gør os helt øre i hovedet af de mange begreber.

Lad ingen mudre debatten. Hold hovedet koldt og forsvar menneskers ret til at være til og bo trygt, uanset hvilken baggrund de har og hvilket system, de lever under.

Comments


bottom of page