’Vigtigt at være venner og kende hinandens baggrund’
Venskab blev til kendskab, da Jilan og Karoline blev makkerpar i Dansk Flygtningehjælps Ungdom, DFUNK.

Jilan og Karoline er makkerpar i DFUNK. Foto: Svend Løbner
Jilan Horo fra Syrien ville søge ind på Dansk Teknisk Universitet, DTU, under kvote 2, men vidste ikke præcis, hvordan man gør. Karoline Gronert læser i forvejen antropologi på Københavns Universitet, og ville gerne hjælpe.
Så de mødtes på Lagkagehuset og fik en snak. Og da kemien var intakt, blev det til flere møder, mere hjælp og rådgivning, og endte med gåture, fællesspisning, Tivoli-besøg og endda ferie på Bornholm sammen.
Forskelle er en fordel
Vi møder to unge piger på Integrationstræf 21 i Kolding den 8. november 2021, hvor Kommunernes Landsforening har samlet 400 kommunale medarbejdere fra hele landet til en inspirationsdag. Fagligt set har Jilan og Karoline ikke meget til fælles: Jilan er nu kommet ind på DTU og læser computerteknologi, og Karoline fordyb er sig i det humanistiske felt, antropologi.
Men netop forskellene er en fordel, mener de to. For så nørder de ikke i faglige detaljer, men fokuserer på det praktiske og – ikke mindst – det personlige. Og det er netop meningen med DFUNK’s projekt Makkerpar, der matcher unge flygtninge med danske studerende.
- Hvis begge fx kan lide at lave mad, passer de jo fint sammen. Det handler ikke kun om faglig interesse. For så har man også noget at mødes om udenfor projektet. De fleste fortsætter med at se hinanden efter forløbet, fortæller projektleder i DFUNK, Ida Hindbo.
”Jeg er jo kun en flygtning”
Men så overtager Jilan og Karoline:
- Da vi aftalte det første møde i lagkagehuset, var jeg meget spændt på at møde en makker, som jeg slet ikke kendte, fortæller Jilan. – Jeg var meget usikker på, om jeg over hovedet kunne komme ind på studiet, for jeg er jo kun flygtning med midlertidig opholdstilladelse efter paragraf 7.3.
- Desuden havde jeg fået at vide, at jeg selv skulle betale 110.000 kroner om året. Så derfor ville jeg også søge arbejde, så jeg kunne betale for studiet.
Der kom heldigvis en lovændring sidste år, som lavede om på dette, så Jilan nu kan studere ligesom alle andre danskere.
Givende for begge parter
- Det var vigtigt for mig at blive ven med en dansker, kende den danske kultur, og få konkret hjælp til min ansøgning, fortæller Jilan. – Jeg var meget stresset op til sidste eksamen. Men Karoline er hurtig på mailen, da jeg spurgte om vi ikke nok kunne mødes og snakke sammen.
Makkerskabet med Jilan har også betydet meget for Karoline, fortæller hun:
- Det er givende at lære et menneske at kende fra en helt anden baggrund. Når det er ligeværdigt, giver det mening, så jeg også selv får meget ud af det.
Ligeværdigt fællesskab
Ida Hindbo leder projekt Makkerpar, der på to år har engageret 150 unge til at danne 75 makkerpar over hele landet.
Makkerpar er en støtteordning mellem to unge mennesker, hvor den ene er flygtning og den anden har erfaring med uddannelse og arbejde i Danmark. Det er to unge ligeværdige sammen om det fælles tredje.
- Projektet er startet ud fra et ønske fra de unge selv. Det er jo ikke nemt at lave fremtidsplaner, når man er flygtning., fortæller Ida Hindbo.
1.000 kroner at gå i byen for
Det etårige forløb begynder med, at DFUNK prøver at matche de unges interesser og drømme.
Makkerskabet begynder med en optagelsessamtale, hvor begge skal indvilge i forløbet og mødes to gange om måneden i et år. De to makkere får også et forplejningsbudget: 1.000 kroner om året.
En pizza, en biografbillet osv. frigør muligheder for især studerende. Ved store afstande kan man få refunderet togbillet.
- Makkerpar skaber værdi for unge, der er flygtet til Danmark, fortæller Ida Hindbo. - De bliver introduceret til netværk, familie, venner og er blevet en del af andre projekter i DFUNK. Og de får øget deres handlekraft. Som en makker sagde: ”Nu tør jeg selv ringe til studievejlederen og stille en masse spørgsmål!”
Læs mere om Makkerpar i DFUNK her.