top of page

Voldtægtsramt pige blev fløjet på hospitalet af humanitær flytjeneste

Flyselskabet MAF gør det muligt for børn, der er blevet voldtaget i krig, at få en livreddende operation. Grace blev fløjet til Nobelprisvinder Dr. Mukweges hospital i DR Congo, hvor hun blev opereret af specialister.


Grace og hendes far foran MAF-flyet inden afgang.


Grace* var kun 7 år, da hun blev brutalt voldtaget i udkanten af ​​Juba for et år siden. Overgrebet efterlod hende med alvorlige indre kvæstelser. Men takket være Mission Aviation Fellowship (MAF) fik Grace mulighed for at blive opereret på Nobelprisvinder Dr. Denis Mukweges hospital i DR Congo.


Oprettet af flypiloter fra Anden Verdenskrig

MAF er verdens største humanitære flyselskab og blev oprettet af to RAF-piloter for 75 år siden. De ville bruge deres erfaring med farlige flytogter efter Anden Verdenskrig til at gøre noget positivt for verden. I dag opererer MAF i 27 udviklingslande. Hvert femte minut letter eller lander et af 126 MAF-fly til og fra ufremkommelige områder til gavn for isolerede befolkninger.

Efter 36 dages pleje på Panzi Hospital i Bukavu i det østlige DR Congo blev Grace – der nu er fyldt 8 år - endelig udskrevet i september 2022. Hun blev fløjet hjem til Juba i Sydsudan af MAF. Panzi Hospital opererer tusindvis af kvinder, som er blevet lemlæstet på grund af voldtægt i forbindelse med krig.


Grace stiger ombord på MAF-flyet, der skal bringe hende på hospitalet.


Læger frygtede for hendes liv

Grace havde døjet med voldsomme smerter på grund af skader i underlivet i flere måneder, da MAF fløj hende til Panzi Hospital, hvor Dr. Mukweges lægeteam opererede hende i august.

Det skete, efter det i juli stod klart, at Juba Military Hospital i Sydsudan ikke kunne tilbyde Grace den rigtige behandling for hendes komplekse indre skader. Hospitalets læge, Dr. Ajak Makor, bad derfor offentligheden om hjælp via radioen. Han frygtede, at Grace ville miste livet, hvis hun ikke fik den nødvendige behandling:

- Hendes livmodervæg er revet itu, og hun har dobbelt fistel, dvs. at det er et stort problem for hende at komme på toilettet. Hendes far har forsøgt en række klinikker i Sydsudan uden held, mens hendes tilstand er blot blevet værre. Hun er traumatiseret og skal have to operationer. Uden behandling får hun betændelse og dør, sagde lægen over radioen.


Grace får set Sydsudan ovenfra, mens turen går til Panzi-hospitalet i DR Congo.


Undgik farer på land

En lokal ngo - 'Life for African Mothers' – fik nys om sagen og kontaktede Panzi Hospital for at få hjælp. Og fordi hospitalet allerede havde et partnerskab med MAF blev der hurtigt samlet ind og en flyvning sat i værk for at hjælpe Grace.

Rejsen frem og tilbage med fly sparede Grace og hendes familie for adskillige dages farlig rejse. Graces far Akech er lettet og taknemmelig over, at hans datter endelig fik adgang til den behandling, hun så desperat havde haft brug for så længe:

- Tak MAF for det gode arbejde, I gør for at støtte udsatte mennesker. Må Gud velsigne menneskene bag dette store arbejde, som har hjulpet min datter.


Grace er endelig hjemme igen efter behandling.


*Grace er ikke pigens rigtige navn, men er ændret af hensyn til hendes anonymitet. Artiklen er skrevet i samarbejde med MAF.

Comentarios


bottom of page