top of page

Der skal mere end ét par øjne til at erkende verden

Hvem kigger? er et epokegørende værk, der henvender sig til både børn og voksne om, hvordan dyr ser verden.Who’s Looking? er en bog, der byder på ny epokegørende erkendelse i tekst og billede. En videnskabelig bog for alle aldre fra fem år og så gammel man får lov til at blive. Bogen med videnskabelig tekst er illustreret, så teksten udvides til eventyr om vores eventyrlige muligheder for erkendelse.

Inspiration og forskning

Det var på en tur med Carol Matas’ barnebarn Kai på seks år, at inspirationen til forskningen begyndte for alvor, da de stod og betragtede en myretue.

En stor pige, - billederne angiver at hun er mellem 9 og 11 år - går ud i verden sammen med sin lillesøster. Den store pige og det lille barn ser forskelligt, for man ser forskelligt i forskellige aldre, ligesom man ser forskelligt, når man har brug for briller.

Den lille er somme tider i klapvogn, somme tider på armen, eller de ligger begge i hængekøje. Hver gang bladet vendes, er de i nye situationer, men altid på opdagelse, og efterhånden vokser den lille til. De lærer, sammen med læseren, hvordan en ugle ser, hvordan en hval, en rødhals ser forskelligt fra hinanden og os. Hvordan ser fx en guldsmed:Om Guldsmeden står der: Hvis du var en guldsmed, kunne alting se sådan ud:

Guldsmede har kæmpestore sammensatte øjne der består af 30,000 små linser som giver dem et helt imponerende syn. De kan faktisk se flere farver, end vi kan. Hvad der er endnu mere usædvanligt er, at de ser i ’slow motion’ sammenlignet med mennesker. Og tro det eller lad være, guldsmede har et syn på næsten 360 grader. Det betyder, at de kan se i alle retninger på én gang. Alle disse ting gør dem til fremragende jægere!”


Vi ser gennem dyrenes øjne

For hvert dyr vi læser om, bruger vi via illustrationerne deres syn på de to piger og på dyrets egen omverden, hvor skarpt uglen kan se musen, og hvor klarsynet geden med sit rektangulære øje kan spotte de farlige rovdyr. Vi ser med fiskenes og hvalernes øjne, mens vi føres igennem årstiderne og ser søstrene blive større.

På næstsidste side er det blevet vinter i Pacific Northwest, mørket har sænket sig og et par ulve kommer frem. Deres syn er ikke så godt, men vi får at vide at de er gode til at lugte og snuse sig frem til byttet, og vi ser med dem kigge og vejre hen over sneen: I det fjerne er der et oplyst vindue, hvor Chanuka-stagen er sat frem til fejring af det mirakuløse lys. Det er godt at være inde, når det er ulvetider.


Videnskab og børn

Denne læser spekulerer ofte på hvad Jesus har ment, da han sagde at mennesket skulle blive som barnet for at komme i Gudsriget, og i Talmud står der: ”Verden består kun af hensyn til skolebørnenes ånde (…) Man må ikke forstyrre skolebørnene, end ikke på grund af opbygningen af helligdommen. (citeret efter Andreas Simonsen Grundtanker i Jødedommen p. 112 f.)

Who’s looking bringer et delvist svar med åbenheden over for andres syn, og bogens morale er: ”Hvordan ser verden ud? Det kommer an på, hvem der kigger. Og det vidunderlige er, at der skal mere end blot et par øjne til for at få hele billedet!”

Læs bogen sammen med børn og bedsteforældre, eller læs den bare og drøm over billederne.


Who’s Looking

How animals see the world

Carol Matas, illustreret af Cornelia Li,

Orca Book Publishers, 2022


Det er lykkedes SAMEKSISTENS at få rettighederne til Deborah Kalbs interview med forfatter Carol Matas her.


Comments


bottom of page