top of page

Elefanten i rummet er… voldelige mænd

Ville det være lettere at gøre noget ved problemet, hvis vi vidste, hvilket køn, der har sværest ved at undertrykke frustrationer?FN har netop afsluttet 16 dages aktivisme imod kønsbaseret vold. Men på hjemmesiden for initiativet står intet om, hvilket køn, der oftest øver vold mod det andet. Selv om krænkelse af menneskerettighederne på dette område påvirker 736 millioner kvinder globalt, næsten en ud af tre. Og selv om voldsudøverne for det meste er mænd, faktisk ni ud af 10, når det gælder vold generelt.  

Men de kaldes netop voldsudøvere, intim partner eller andre neutrale betegnelser. Ligesom problemet kaldes partnervold eller vold i nære relationer.


Voldsparate mænd er elefanten i rummet, som ingen tør italesætte. Men hvorfor egentlig? Måske ville det være befriende og endda lettere at gøre noget ved problemet, hvis vi vidste, hvilket køn, der har sværest ved at undertrykke frustrationer og derfor oftest reagerer udad ved irritation og provokation.

Det gør de så langt væk som i Papua Ny Guinea øst for Indonesien og nord for Australien. Her flyver det humanitære flyselskab Mission Aviation Fellowship (MAF) ud i afsidesliggende områder isoleret af bjerge og jungle for at undervise mænd i at behandle deres kvinder og piger ordentligt.


Indtil 2013 var det mandens lovlige ret i landet at behandle sin kone som han ville, så længe han havde betalt brudepris for hende. Selv om det blev ulovligt i 2013, er det fortsat helt normalt at løse konflikter med vold, og mænd kan finde på at slå deres koner, hvis de fx ikke har lavet mad.

Men det gør MAF noget ved. Mænd fra flyselskabet flyver ud i de afsidesliggende landsbyer og afholder gruppediskussioner med mænd og kvinder hver for sig. Der er nemlig en stærk kultur i lokalsamfundet for at manden er kvinden overlegen, og at kvinden accepterer mandens dominans i hjemmet.


Men det gør indtryk, når lokale papua ny guineanske mænd fra MAF står frem og siger, at de ikke kunne finde på at slå deres koner.

Hvordan står det så til herhjemme? Jo i netværket Lev Uden Vold tilbydes hjælp og rådgivning til både voldsofre og voldsudøvere. Til voldsudøvere tilbydes både telefonrådgivning og tilsendte materialer, som skal hjælpe med at ændre adfærd. Men kønnet nævnes ikke.

Comments


bottom of page