top of page

Filmfestival om værdier at leve – og dø – for

I dag, mandag den 19. august, er det hundredårsdagen for Afghanistans uafhængighed af England.

Jubilæet markeres ved en afghansk filmfestival på Cinemateket i København fra 17. – 31. august. Århundredet ”har budt på ufattelig smerte, splittelse og flugt, men også på tigerspring for økonomi og demokrati”, lyder det i indbydelsen fra Cinemateket. ”Og så gør vi status på et land, der endnu engang er i transition med Taleban, Ghani-regeringen, NATO, Trump, Kina og Rusland som de vigtige spillere.”

Barskt klima og voldsom natur

Andrea Rømer indledte festivalen med sin indførelse i afghansk kultur. Hun fortalte om afghanske eventyr og læste tre af dem, hun har oversat og som er på vej til at blive udgivet.

Publikum fik gennem den levende oplæsning af teksterne et godt indtryk både af landets barske klima og voldsomme natur. Der var skildringer af menneskene, både deres krigeriske sind og deres dybe respekt for gæstfrihed.

Forskelligt ydre; samme Gud

Andrea Rømer boede selv i Afghanistan i 1961-62, hvor hun gik i skole. Det var i den periode, hun kalder Afghanistans guldalder under Mohammed Zahir Shah, der regerede fra 1933-73.

Det var her, hun lærte mennesker at kende, som i deres ydre fremtoning var forskellige fra hende. Selv var hun både døbt og konfirmeret: ”Vi piger i skolen var enige om at det i grunden var den samme Gud, vi troede på.”

Eventyrlegendens budskab til øst og vest

Eventyr har den særlige evne i sin kerne at bære et budskab om de værdier, mennesker lever af og dør for. Den genre, der interesserer Andrea Rømer særligt, er legende-eventyret, fordi det også bærer historiske begivenheder videre.

Et dejligt eksempel var historien om, hvordan en tyv blev konge. Legendens hovedperson var først tyv, fordi han var ved at gå til af sult, og han fik da også brudt ind i et rigt hus og samlet sig mange kostbarheder. Men så kom han til at smage på en sten, som viste sig at være salt! Salt er symbol på gæstfrihed, så vores helt kunne ikke stjæle, hvad han havde samlet sammen. Da det gik op for rette vedkommende, afsløredes også denne høje moralske standard, der – efter mange begivenheder – kunne gøre ham til en sand konge. En god drøm for alle i øst og vest.

Gratis rundvisning i Davids samling

I anledning af jubilæet var der gratis rundvisning i Davids samling, hvor man fik mulighed for at se og få forklaret den afghanske samling af tidlig islamisk billedkunst. Rundvisningen i Kronprinsessegade 30 gentages den 24. august.

Andrea Rømer viste ved foredraget både miniaturer fra Davids samling og fotografier, hun selv havde taget – bl.a. af nomadetelte.

Man fik udvidet sin verden: hvor stor og vidunderlig! Og alligevel: Hvor er det sørgeligt, at mennesker slår mennesker ihjel. Hvor er det ufatteligt, at mennesker jager andre mennesker på flugt.

Fortællinger afslører urimeligheder

Vi har i Danmark lejlighed til at lytte meget mere til afghanere, som også selv vil fortælle om deres kultur og deres flugt. Der er ingen undskyldning for at tage skyklapper på.

Også jeg har en god ven med afghanske rødder. Han har nu lidt i tre år uden at kunne blive ført sammen med sin kone og lille datter.

Den slags urimeligheder kan festivalen overbevise sit publikum om. Kunst kan måske ændre verden. Der er al mulig grund til at anbefale de oplevelser som Cinemateket byder på i de kommende dage.

På Cinemateket bliver Asta Bar omdannet med fotoudstilling, tæpper og drager, når foreningerne NASIM, AYAD og From Street To School beriger festivalen med caféhygge og serveringer, talks og debatter.

bottom of page