top of page

Flerkulturel: ‘Det har taget lang tid at finde ud af, hvem er jeg er.’

Af Nebiye Keskin

Seks unge med palæstinensisk baggrund har netop afsluttet et forsøgsprojekt i forløbet Mindspring i Gellerup.

Sara Achwah startede med at være skeptisk. Men forløbet har vist sig at være guld værd for hende. Nu vil hun arbejde for at videregive det til andre unge, hvis forældre er flygtet fra krig.

Mindspring er en metode, hvor unge flygtninge med samme kulturelle baggrund og sprog mødes over ni gange. Her taler de sammen om forskellige temaer der handler om deres liv som flygtning. Det kan for eksempel være kulturforskelle, ægteskab, vold, æresrelaterede konflikter, krig, traumer, tabuer med videre.

Ikke farligt at sætte ord på følelser Deltagerne udveksler erfaringer om særlige problemer i deres hverdag. De får sat ord på de følelser, der fylder meget, og får kendskab til forskellige måder at takle følelserne og udfordringerne på.

– Lige pludselig havde vi kastet det hele på bordet og man var begyndt at snakke om alle de ting der var forbudte at tale om, fortæller Sara.

Det gik op for hende, at hun for første gang i livet var sammen med en gruppe unge, som havde oplevet akkurat de samme problemer som hende selv.

– Jeg synes det er så vigtigt at vi fik sat ord på følelserne med nogen som havde det på samme måde. Det er ikke noget, man sidder og snakker om normalt. Men det gjorde vi! Seks personer – seks styk der sad og snakkede om det her. Det var ikke farligt, siger Sara.

Rørende oplevelser i tillidsfuldt rum Da Sara fik tilbuddet om at være med i Mindspring, var hun skeptisk. Hun tænkte det nok var endnu et integrationsprojekt, hvor man ville teste noget af på beboerne i Gellerup. Men da veninden havde meldt sig til, gik hun med på ideen.

– Allerede første gang vi mødtes, blev der aftalt nogle spilleregler. Det, der blev delt, skulle blive i rummet, og man måtte ikke diskutere. Man skulle gå i dialog og lytte aktivt til hinanden, fortæller Sara.

Ifølge hende var det disse regler der gjorde det muligt at få skabt et tillidsfuldt rum. Et rum hvor alle kunne dele meget private og rørende oplevelser.

En rejse mod det indre Sara fortæller modigt, at hun helt fra skoletiden har været på en længere rejse for at finde sig selv.

– Jeg følte, at jeg havde brug for at være sammen med nogen med samme baggrund og historie som mig, fortæller Sara. – Jeg følte mig alene og ledte efter noget, indrømmer hun.

Da hun blev ældre, tog hun et sabbatår efter HF. Hun ville arbejde frivilligt med børn i den palæstinensiske flygtningelejr i Libanon. Hun søgte tilbage til rødderne. Det var en lignende lejr, hendes forældre var kommet fra.

– På min tur i Libanon gik det op for mig, hvor dansk jeg var. Måden jeg tænkte på, formulerede mig på og diskuterede på var meget dansk. Så jeg blev kaldt ”danskeren” i flygtningelejren, hvor jeg var omgivet af palæstinensere. Her forstod jeg, at jeg havde taget mine danske værdier med mig. Jeg var begyndt at bryde op med min stærke palæstinensiske kultur, fortæller Sara.

Da hun kom hjem fra Libanon, var hun blevet mere bevidst om, at hun både var palæstinenser og dansker.

En god måde at finde sig selv på Mindspring forløbet viste sig at være sidste fase i Saras rejse for at blive mere afklaret omkring sin sande identitet. Deltagerne blev nemlig bedt om at tegne ”livets træ”. Med denne øvelse blev de mere bevidste om, hvad der havde fyldt mest i deres liv. De blev bedt om at tænke over minderne i barndommen. De personer der havde fyldt mest i deres liv, og de gaver de havde i livet i form af ressourcer.

– Her blev jeg bevidst om, at min barndom var mest præget af palæstinensiske lege, kultur og værdier. Da jeg så bevægede mig op i træets grene, gik noget op for mig. Jeg havde haft flere etniske danskere i mit liv, som havde gjort en forskel. For eksempel veninder og pædagoger. Her kom de danske personer og værdier ind i mit liv.

– Efter denne øvelse, hvor vi nærmest kortlagde vores livsforløb, endte jeg med at blive overrasket. Jeg var egentlig mere palæstinensisk, end jeg troede, fortæller Sara og tilføjer: – Det her forløb var en god måde at finde sig selv på.

Vil hjælp andre unge Sara føler sig mere stærk og afklaret efter Mindspring-forløbet. Hun kalder sig selv palæstinensisk dansker og ved hvorfor hun gør det.

– Du kan ikke tage det ene uden at tage det andet fra mig. Fordi jeg er begge dele. Jeg er palæstinensisk dansker, erkender Sara.

Gennem Mindspring har hun blandt andet lært at bryde tabuer i respekt for andres holdninger. Hun har lært, at det er okay at ændre sin holdning eller holde fast i sin egen uden at fordømme andres.

Sara har besluttet sig for at tage på trænerkursus i Mindspring for at kunne give de gode redskaber videre til unge mennesker som kæmper med de samme dilemmaer i livet.

Hun forklarer, at det ikke kun er den danske og palæstinensiske kultur der støder sammen. Der er også en evig strid imellem kulturen og religionen. For eksempel er det tilladt ifølge Islam at gifte sig på tværs af nationaliteter. Men ifølge kulturen skal ægtefællen helst være fra samme by og helst samme landsby, forklarer Sara. – Det er en evig kamp, siger hun.

Derfor vil hun nu hjælpe andre unge.

Artiklen er skrevet af Nebiye Keskin for Gellerup.nu og bragt med tilladelse.

Sameksistens

Støt individet. Styrk fællesskabet

Sameksistens er et netmagasin drevet af frivillige. Gennem nyheder, reportager, portrætter, analyser og konstruktiv debat søger vi at svare på spørgsmålet: “Hvordan kan vi eksistere sammen i denne verden?”. For sameksistens er ikke en holdning. Det er et grundvilkår i en globaliseret verden. 

Mere om Sameksistens

Redaktionen

Baggrund

Vær med

Modtag nyhedsbrev

Datapolitik

Frivilligt abonnement kr. 100,- eller mere indsættes på Netbank 0759 3231319386.

Kontakt

 

Sameksistens

redaktion@sameksistens.dk

Send pressemeddelelse

Skriv debatindlæg

bottom of page