top of page

Forsoning i det krigshærgede Sydsudan

Mission Aviation Fellowship er ikke blot et flyselskab. MAF’s medarbejdere yder også hjælp på jorden. Her er en rapport fra et fredsseminar i byen Nasir, hvor både huse og mennesker bygges op efter krig.



Flygtninge er begyndt at vende tilbage til byen Nasir i Sydsudan, et af epicentrene for systematiske vold i regionen – først fra Sudans præsident Omar Bashirs forsøg på udslettelse af det kristne mindretal gennem årtier, og derefter voldsomme sammenstød mellem rivaliserende stammer efter Sydsudans uafhængighed.

I Nasir ligger huse i ruiner. Men mellem murbrokkerne er nye bygninger ved at skyde op. Hjemvendte flygtninge har brug for materiel genopbygning. Men også mentalt har de hårdt brug for at blive bygget op. Mange har mistet forældre, børn og søskende til Bashirs bomber eller kugler fra bander og rebeller.

Blot i 2020 blev over 1.000 mennesker dræbt. Og fra 2013 til 2018 blev svimlende 400.000 mennesker dræbt i en borgerkrig, der drev over fire millioner mennesker på flugt.


Gik i to dage for at lære om forsoning

Freds- og forsoningsteamet fra Mission Aviation Fellowship (MAF) har netop besøgt Nasir og afholdt et tredages seminar for omkring 100 personer. Seminaret fokuserer på tilgivelse og blev sidste år holdt 10 steder i regionen for 30-60 ledere hvert sted på tværs af køn, tro og etnicitet.

I Nasir deltog omkring 50 ungdomsledere fra forskellige kirker og foreninger. Resten ville bare være med. Nogle havde gået i to dage fra flygtningelejre i Etiopien for at deltage.

- Undervisningen blev godt modtaget. Flere af deltagerne kom op bagefter og bad om tilgivelse eller erklærede, at nu ville de tilgive dem, der havde såret eller dræbt deres familiemedlemmer, fortæller Timothy Titus. Han leder MAF’s freds- og forsoningsteam og er certificeret af International School of Reconciliation i Rwanda. Uddannelsen er tilrettelagt efter et koncept, som har vist sig at virke efter folkedrabet der.



Mange konflikter begynder i familierne

En af de unge fortalte på seminaret, at han indtil nu havde båret våben for at dræbe de mennesker, der havde slået hans familie ihjel. Men nu havde han indset det nytteløse i det og bruger nu kun våbnet til at forsvare sig selv.

Under seminaret viste det sig, at mange konflikter begynder i familierne, forklarer Timothy Titus:

- Vi tror ofte, at konflikten er mellem regeringen og oppositionen, men den stikker meget dybere. Bitterheden begynder derhjemme og bliver derefter overført til krigen. Man reagerer på den smerte, man allerede bærer i hjertet.

Hvis du spørger en rebel: ”Hvorfor fører du krig?” vil han svare: ”Fordi nogen gjorde min familie ondt; derfor har jeg tilsluttet mig denne oprørsgruppe!” Bitterheden bliver til en hævncirkel. Men det begynder på hjemmefronten, forklarer Timothy Titus.


Skudopgør blev forhindret

Derfor var det ekstra stærkt at opleve, hvordan folk kom frem efter undervisningen og bad om tilgivelse på vegne af deres familier og klaner, fortsætter han:

- En mand fortalte, at han om tre dage skulle konfrontere svigerfamilien, fordi de skyldte en ko som medgift. Han ville løse konflikten med våben og dermed blodsudgydelse. Men efter undervisningen, ændrede han indstilling, aflyste kampen og eftergav gælden.

- Selv folk fra Nuerstammen bad Dinkaerne om tilgivelse, nogle af dem under tårer. Det er ikke nemt, for vi ved, hvor dybt denne stammekonflikt stikker.

Borgerkrigen mellem primært stammerne Dinka og Nuer brød ud i 2013, kort efter at Sydsudan blev erklæret selvstændig nation i 2011. Kampene stod på frem til 2018, men der er stadig spændinger i landet, der hærges af rebeller og bander.



Flyvning er en sikker besparelse

MAF har arbejdet i Sudan siden 1950 og opererer nu i Sydsudan ud fra en base i Kenya. Herfra flyver MAF for missions- og hjælpeorganisationer med nødhjælp, medicin, lægeudstyr, kristen litteratur og præster, missionærer og undervisere. I 2020 fløj MAF for 170 organisationer.

Flyvningen sparer masser af tid. I Sydsudan er kun 300 kilometer vej asfalteret. Det tager en uge at køre i bil fra hovedstaden Juba til grænsen mod nord. Flyvning er også mere sikkert. Der er stadig risiko for overfald på vejene.

MAF’s freds- og forsoningsarbejde i Sydsudan begyndte i 2019. Seminarerne holdes efter konceptet Healing The Wounds of Ethnic Conflicts (HWEC), der bygger på principper fra Bibelen om skabelse, fald, genoprettelse og heling. Seminarer og workshops har vist sig særdeles effektive i lande som Rwanda, DR Congo, Sydafrika og Sri Lanka.

Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde har støttet 6 workshops i perioden fra august 2021 til maj 2022.


Artiklen er skrevet i samarbejde med MAF.

bottom of page