top of page

Fotoudstilling sammenligner bombning af Bornholm med dagens flygtningepolitik

Fotoudstillingen REIMAGINE i Nexø Havn er et statement til dagens flygtningepolitik. Trækker tråde til russernes bombardementer af Bornholm for 75 år siden.


Udstillingen REIMAGINE sammenligner bombardementerne af Bornholm med den virkelighed, syriske flygtninge er flygtet fra. Foto: www.martinthaulow.dk.


Fotograf Martin Thaulow har gennem mere end 6 år beskæftiget sig indgående med flygtningekrisen og har været på mere end 42 rejser i udlandet for at portrættere og dokumentere mennesker på flugt og deres vilkår. Portrætter af syriske flygtninge fra mange af disse rejser indgår i udstillingen REIMAGINE i Nexø Havn på Bornholm.

Martin Thaulow er bl.a. rejst til Irak for at portrættere syriske Abdullah Kurdi. Den 2. september 2015 druknede hans to sønner Galib og Alan samt hans hustru Rehana, da familien forsøgte at komme fra Tyrkiet til Grækenland over Middelhavet.


3-årig dreng blev symbol på tragedie

Abdullah overlevede som den eneste. Den 3-årige Alan Kurdi blev fundet død om morgen den 3. september ved Bodrums kyst i Tyrkiet. En lokal pressefotograf tog et billede af drengens livløsekrop, som lå med hovedet ned i sandet i vandkanten. Fotoet endte med at blive et ikon og symbol for tragedien på Middelhavet og magthaverne begyndte at handle - for en stund.

Sådan føres læseren ind i udstillingens univers på Martin Thaulows hjemmeside, hvor man også kan se et udvalg af billederne, som fotografen kalder ”et aftryk af verden”.


Udstilling hvor bomberne ramte

Bygningerne på Nexø Havn hvor udstillingen vises ligger dér, hvor russerne bombede for 75 år siden ved afslutningen af Anden Verdenskrig. På havnen var der en lagerhal fyldt med tyske flygtninge, som var flygtet fra den etnisk udrensning i Königsberg (det nuværende Kaliningrad).

Fotoudstillingen opbygges så nutidige billeder af mennesker på flugt og krigens ofre fra Syrien vises sammen med arkivbilleder fra bombardementet af Nexø den 7.-8. maj i 1945.

Udstillingen er lavet til Bornholms Kulturuge, men bliver hængende frem til det kommende Kommunalvalg i efteråret 2021. Martin Thaulow tilbyder gratis rundvisning i udstillingen i den ene af DLG’s siloer i Nexø Havn den 18., 20., 24. og 25. september. Alle dage kl. 15.


コメント


bottom of page