top of page

Her er kirken kvindernes fristed og ekstra familie

I Albaniens patriarkalske samfund er kvinder ofte udsat for diskrimination, undertrykkelse og vold. Landets Brødremenigheder giver dem støtte, vejledning og uddannelse.


Hanife Vidja kommer fra det fattige romasamfund i Lezha. Sammen med 30 andre kvinder og børn finder hun et fristed i Brødremenigheden i byen. Foto: Svend Løbner

 

Der er langt igen til ligestilling mellem kønnene i Albanien. Demokrati og religionsfrihed holdt sit indtog i samfundet for over 30 år siden efter årtiers ateistisk diktatur og religionsforbud. Men kvinder bliver stadig undertrykt og endda udsat for psykisk og fysisk vold i familierne, hvis de bryder de traditionelle normer det mindste.


Støtte giver styrke i en svær hverdag

Men i Brødrekirken i Albanien finder kvinderne et frirum – hvorfor der også er flest kvinder i kirkens seks menigheder.

- Her får kvinderne mulighed for at fortælle deres historier, og det gør, at de betragter menigheden som et trygt fristed, som de kan kalde familie. Når de deler deres smerte med hinanden, bliver det på en eller anden måde velsignet af Gud, så de kan fortsætte deres liv i hverdagen derhjemme, fortæller Brødrekirkens præst Dena Fortuzi.

Hun er for øvrigt landets eneste ordinerede kvindelige præst.


De fleste af Brødremenighedens medlemmer er kvinder, som her i Elbasan syd for Tirana.

Foto: Svend Løbner.


Vi er til gudstjeneste i Albaniens hovedstad Tirana, hvor Brødremenighedens Danske Mission startede sin første søndagsskole inviteret af landets undervisningsministerium, der ønskede religionsfrihed efter Enver Hoxhas brutale diktatur.


Vold fra jaloux ægtemænd

Brutaliteten hænger ved i mange familier, hvor mænd dominerer. Deres koner skal blive hjemme og passe hus og børn og må kæmpe for at få lov til at møde veninderne i byen eller komme i kirken for at deltage i gudstjeneste og lære at læse og skrive.

For ja, heller ikke skolegang har de fået.

- I Bathore har vi to kvindegrupper, hvor 90 kvinder i alderen 25-40 år modtager undervisning i at læse og skrive. De er analfabeter alle sammen, fortæller Eduard Mazi, der var leder for Brødrekirkens første center i Tirana.

Men det værste er volden – både den psykiske nedgøring og undertrykkelse og den fysiske vold, hvor der endda er eksempler på at jaloux ægtemænd har hyret lejemordere til at gøre det af med deres koner.


Præsten Dena Fortuzi (th.) bliver budt hjertelig velkommen af Rudina Medja fra romasamfundet i Lezha. Foto: Svend Løbner


Besøger og påvirker mændene hjemme

Hvordan kan I ændre kvindernes situation, hvis deres mand er voldelig?

- Det er meget svært at rådgive, fordi kvindernes situation er meget forskellig. Men i Bathore beder jeg kvinderne om lov til at tale med deres ægtemænd. For jeg har fundet ud af, at det er bedst at tale direkte med mændene, fortæller præst Dena Fortuzi.

- Jeg bliver altid budt velkommen, også af mændene. De er jo høflige over for mig, for jeg er deres gæst. Det udnytter jeg, selv om jeg godt ved, hvordan mændene opfører sig over for deres koner, når jeg ikke er der.

- Det er en proces. Det handler om at bevare relationen til dem begge, både mand og kone, siger Dena Fortuzi og tilføjer at der er stort tabu omkring kvindernes situation.

- Men jeg håber at mændene i vores kirker kommer trofast til gudstjeneste, så de kan være gode rollemodeller for andre mænd.

For der er også mænd i kirkerne. I Bathore er der for eksempel seks mænd ud af 75 medlemmer.


Tvangsægteskaber og uønsket sex

Det tager lang tid at ændre den patriarkalske mentalitet, forklarer Dena Fortuzi:

- Mændene vil ikke lade deres koner gå ud og have det sjovt. Eller bare en kop kaffe. De må ikke gå ud fordi manden er jaloux. Der er både fysisk og psykisk vold i hjemmene. Magtrelationer og overgreb. Uønsket sex. Tvangsægteskaber. Store, blandede familier bor sammen og blander sig i hinandens sager, kvinder, der ikke får en chance for at studere. Det er meget sørgeligt.

Her kommer kirken ind som et fristed, hvor kvinderne kan få luft for deres frustrationer og modtage råd og vejledning.

- Der er også kvinder, som kommer fra velfungerende familier. De deler deres erfaringer og giver råd og vejledning til de andre.


Merita Meko er med til at lede en kvindegruppe i Tirana.

Her bliver hun interviewet af Svend Løbner. Foto: Arngeir Langås.


Deler gode minder med hinanden

En af dem er Merita Meko, der var med til at starte Brødrekirkens første søndagsskole i sin tid.

- Vi kvinder mødes og drikker kaffe sammen og deler vores historier med hinanden. Vi kan for eksempel mødes under overskriften ”Gode minder”, hvor vi fortæller om de gode oplevelser, vi har haft i livet. Alle kan være med, fortælle og blive opmuntret.

Kvindegrupperne har også en social funktion, fortæller hun.

- Hvis nogen i familien er syg, samler vi ind til dem eller tilbyder at komme og rydde op og gøre rent i huset. Vi fejrer også fødselsdage og samler ind til fødselsdagsgaver.

Men støtten er vigtigst:

- Vi støtter hinanden og hjælper hinanden med at sætte pris på de små ting i tilværelsen. Og vi gentager budskaber om, hvordan de kan modstå presset fra deres mænd, opdrage deres børn og fortælle dem, hvor værdifulde de er.


Det kræver tid at ændre mentaliteten, siger Blerina Taka, der leder menigheden i Burrell. Foto: Svend Løbner


”Det kræver en indsats så stor som et ocean”

Blerina Taka, der leder menigheden i Burrell, er enig:

- I gruppen får kvinderne idéer til, hvordan de kan gøre det, de selv vil. Vi opmuntrer dem til at kræve deres ret og på en eller anden måde blive ligestillede med deres mænd.

Hvad siger deres mænd til det?

- Nogle mænd accepterer disse nye idéer, at kvinder er ligeværdige og bidrager lige meget som manden. Men der er også andre mænd, som ikke er enige, og som siger: ”Du har ingen rettigheder, du bliver aldrig lige med mig, så du kan gøre dine egne ting. Så gå nu i gang med at få mine ting gjort!”

Det kræver tid at ændre mentaliteten, konkluderer Blerina Taka.

- Det kræver en indsats så stor som et helt ocean. Men vi kan se mentaliteten ændre sig til det bedre ganske langsomt. Der sker fremskridt dag for dag, skridt for skridt.

Præst Dena Fortuzi er enig:

- Situationen er ved at ændre sig, selv om mange kvinder holder det hemmeligt og ikke ønsker at deres situation bliver offentligt kendt.

 

Fakta:

  • Kvinder fik formel ligestilling allerede i 1944. Men kvindernes arbejdsbyrde i husholdningen er fortsat stor. Med omvæltning fra diktatur til demokrati i 1990 fulgte også stigende hustruvold. Antallet af skilsmisser er stigende.

  • Brødremenighedens Danske Mission startede søndagsskoler i Albanien i 1993. Det blev til 11 søndagsskoler, som i dag er udviklet til seks menigheder fordelt over det meste af landet.

  • Protestantisme udgør kun 0,45% i landet. Islam er det største trossamfund (56,7%) efterfulgt af den katolske (10%) og den ortodokse (6,8%) kirke.

Kilde: Den Store Danske og Brødremenighedens Danske Mission

bottom of page