top of page

Ny bog om tro og videnskab

I dag, fredag den 22. marts, lanceres bogen ”Tro og videnskab” med professor Peter Øhrstrøm som redaktør. Det sker i forlængelse af en konference om tro og viden, som holdes på Aalborg Universitet.

Tro og videnskab er skrevet af 13 forskellige kristne videnskabsfolk. De forklarer, hvordan troen samvirker og måske endda inspirerer deres videnskabelige arbejde, og hvordan de rent logisk kan forene tro og videnskab, fordi de to størrelser beskriver forskellige dimensioner af tilværelsen.

For de to dimensioner præger vestlig ideologi: kristen tro og videnskabelig erkendelse. Står de to i modsætning til hinanden? Er de måske direkte uforenelige? Nej, slet ikke, mener forfatterne til antologien Tro og Videnskab. Tværtimod stimulerer tro og videnskab hinanden og har gjort det op gennem idé- og videnskabshistorien.

Artikler af 13 forfattere

Bogen er redigeret af Peter Øhrstrøm, som også er medforfatter på nogle af kapitlerne. Peter Øhrstrøm er professor i informationsvidenskab på Aalborg Universitet. Han er cand.scient. i matematik og fysik, har en ph.d.-grad i idéhistorie samt en doktorgrad i videnskabshistorie og videnskabsteori fra Aarhus Universitet. Han var i perioden 2000-2010 medlem af Det Etiske Råd.

Bogens øvrige forfattere er Kurt Christensen, professor på Menighedsfakultetet i Aarhus, Johan P.U. Fynbo, astrofysiker og professor MSO på Københavns Universitet, Lars Jødal, hospitalsfysiker på Aalborg Universitetshospital, Bettina Dahl Søndergaard, lektor ved Aalborg Universitet og professor ved Universitetet i Bergen, Niels Christian Hvidt, professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, Margrethe Winther-Nielsen, seniorforsker i en privat organisation, der bl.a. forsker i kemiske stoffers effekter, Per T. Sangild, professor ved Københavns Universitet og doktor i veterinærmedicin og human medicin, Hans Hauge, lektor emeritus på Aarhus Universitet, David Jakobsen, adjunkt i informationsvidenskab på Aalborg Universitet, Steinar Thorvaldsen, professor i informationsvidenskab på UiT-Norges Arktiske Universitet i Tromsø, Ole Vang, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, og Frede Donskov, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital og formand for Center for Kristen Tænkning (CKT), der har udgivet bogen.

Tro og videnskab kan forenes

”Jeg har haft privilegiet at give bogen en sproglig overhaling sammen med min assistent Michala Linn. Jeg er dybt imponeret af videnskabsfolkenes viden på så forskellige områder som matematik, biologi, mad, miljø, litteratur, filosofi osv. Og jeg er imponeret over deres ydmyghed i bekendelsen af, at de alle tror på Gud,” siger journalist Svend Løbner og tilføjer:

”Uanset om læseren er kristen eller ej, giver bogen gode argumenter for, at tro og videnskab sagtens kan forenes. Troen giver en etisk forpligtelse til at forske redeligt, og forskningen begynder som regel med at tro på antagelser, der virker som teser, indtil det modsatte er bevist.”

Bogen ”Tro og videnskab” er udgivet på Forlaget CKT og kan bestilles på ProRex.dk.

Commenti


bottom of page