top of page

Ny bog skærper fokus på karriere

Hjemmearbejde ar fået mange til at genoverveje deres stilling på arbejdsmarkedet og mange siger deres job op for at søge nye udfordringer. Karriereforsker Rie Thomsen analyserer fænomenet.


Rie Thomsen, pressefoto


Karrieremennesker arbejder målrettet for magt, status og penge.

En karriere er ifølge Rie Thomsen, karrierebevidst karriereforsker ved Aarhus Universitet, dog ikke lig med en konkurrence for få udvalgte. Vi kan alle tage aktiv stilling til vores levevej og med fordel opfatte den som en rejse gennem livet, mener hun ifølge en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetsforlag.

Anledningen er en ny bog i serien Tænkepauser, der netop fokuserer på ”Karriere”.


Liv og arbejdsliv bør gå op i en højere enhed

- Når vi lærer at gøre karriere, opnår vi bedre målet med hele tilværelsen: at få arbejdsliv og resten af livet til at gå op i en højere enhed, mener hun.

Rie Thomsen er professor MSO i karrierevejledning på DPU, Aarhus Universitet. Hun er optaget af karriere fra vugge til krukke og koordinator for Danmarks eneste masteruddannelse i professionel vejledning.

- Vi skal styre retningen mest muligt selv, men forlige os med, at tilfældigheder, lykketræf og uheld kan påvirke løbebanen, siger Rie Thomsen og uddyber:

- Jeg tror, at alle kan have gavn af at spørge sig selv: ‘Hvad er det for et liv, jeg gerne vil leve de næste fem år, og hvordan skal mit arbejdsliv passe ind i det?’ De beslutninger, du træffer i dit arbejdsliv, skal understøtte den tilværelse, du ønsker – ikke den anden vej rundt. I denne Tænkepause forsøger jeg at inspirere til, at vi tager magten over egen karriere.”


Pandemien fik mange til at genoverveje arbejdsliv

Aarhus Universitetsforlag begrunder udgivelsen af bogen ”Karriere” med, at mange har benyttet pandemien med hjemsendelse, hjemmeskole og hjemmearbejde til at skabe en ny form for klarhed over karrieren.

”Vi har haft tid til at overveje vores liv og arbejdsliv, og vi har tænkt over, om de krav og det pres, vi oplever fra jobbet, opvejes af, hvad vi får ind på løn- og karrierekontoen,” skriver forlaget i pressemeddelelsen.

Ifølge Harvard Business Review opsagde alene i juli 2021 cirka fire millioner amerikanere deres faste fuldtidsstilling. Fænomenet kaldes The Great Resignation eller The Big Quit. Herhjemme har mange sygeplejersker sagt op i protest mod lav løn og dårlige arbejdsvilkår.

”Som samfund står vi med en potentielt sprængfarlig cocktail, når vi har en stigende mangel på arbejdskraft, samtidig med at flere og flere tilsyneladende ønsker et mere afslappet og mindre tæt forhold til arbejdsmarkedet. Ifølge karriereforsker Rie Thomsen er det helt centralt for vores samfundsmodel, hvordan vi forstår, taler om og handler i forhold til vores karriere,” lyder det fra forlaget.

Sameksistens

Støt individet. Styrk fællesskabet

Sameksistens er et netmagasin drevet af frivillige. Gennem nyheder, reportager, portrætter, analyser og konstruktiv debat søger vi at svare på spørgsmålet: “Hvordan kan vi eksistere sammen i denne verden?”. For sameksistens er ikke en holdning. Det er et grundvilkår i en globaliseret verden. 

Mere om Sameksistens

Redaktionen

Baggrund

Vær med

Modtag nyhedsbrev

Datapolitik

Frivilligt abonnement kr. 100,- eller mere indsættes på Netbank 0759 3231319386.

Kontakt

 

Sameksistens

redaktion@sameksistens.dk

Send pressemeddelelse

Skriv debatindlæg

bottom of page