top of page

Ny medieaftale skal styrke den demokratiske samtale

Mere lokal og regional journalistik skal styrke debatten og tech-giganter og streamingtjenester holdes i kort snor og skal bidrage til dansk kultur.

Ill.: Wix


Regeringen og aftalepartierne er enige om en ny medieaftale, der skal sikre stærke uafhængige medier i en digital medievirkelighed, styrke lokal og regional journalistik, skabe et markant løft til dansk public service, lyd, tv og film og tilpasse medieansvaret til en digital tid.

Med aftalen bliver DR styrket økonomisk. Den lokale og regionale journalistik sikres, den demokratiske kontrol med tech-giganterne skærpes, og der kommer mere kvalitetsindhold til børn og unge.

- Med denne aftale ruster vi vores medier og demokratiske samtale til den digitale udvikling, som alt for længe har være uden demokratisk kontrol, siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse:

- Medieforbruget i Danmark er forandret. Internationale streamingtjenester fylder mere og mere, og derfor er det helt nødvendigt, at de også er med til at bidrage til vores kulturelle fællesskab. Med et kulturbidrag på 6 procent sikrer vi, at vi også i fremtiden har dansksprogede film, serier og dokumentarer af høj kvalitet, som kan samle og udfordre os.

Kulturministeren fortsætter:

- Vi styrker regionale og lokale medier, så flere kan komme til orde i vores offentlige debat.

Medieaftalen er indgået mellem Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne. Aftalen er for 2022-2025.


Fakta: Hovedpunkter i aftalen er bl.a.

• Styrket mediestøtte til lokale og regionale medier.

• Der indføres der et kulturbidrag for streamingtjenester på 6 pct. af tjenesternes omsætning i Danmark.

• Mere støtte til nyetablering og udvikling af medier og mulighed for støtte til innovativ forretningsudvikling.

• Der etableres en center for graverjournalistik.

• Skabe øget bevidsthed omkring kønsulighed i mediebranchen.

• Et nyt Center for Tech og Demokrati etableres, som skal arbejde med tech-giganternes indflydelse på demokrati, trivsel og samfundsmæssig sammenhængskraft i Danmark.

• Styrkelse af fakta-tjek-mediet TjekDet for at imødegå mis- og desinformation på digitale platforme og til Medierådet for Børn og Unge til styrket digital dannelse.


Læs hele medieaftalen her.


Comments


bottom of page