top of page

Ny minibog om den gode trossamtale

’Tre samtaler om tro’ viser, hvordan Jesus, Peter og Paulus krydsede traditionelle grænser for at komme mennesker med en anden tro i møde.


Modelfoto: Unsplash


Lektor Marianne Olsen anmelder Svend Løbners bog Tre samtaler om tro, der består af tre prædikener om, hvordan Jesus og de to apostle Peter og Paulus bar sig ad med at overvinde traditionelle hurdler for at komme mennesker i møde. Svend trækker på sin baggrund som præst og udfordrer især kristne til at se ud over deres egen tradition for at drøfte tro på tværs af religiøse traditioner.

Åben og tydelig

Hos Jesus og de to apostle Peter og Paulus ses både åbenhed og tydelighed, og læseren udfordres til at lytte til samtalepartnerens fortælling om det væsentlige i tilværelsen og samtidig tale om sin egen tro.

- Det kræver tillid, skriver du, og den tillid giver du i rigt mål læseren mulighed for at finde frem, skriver Marianne Olsen i anmeldelsen, der er formuleret som et åbent brev. - Grundlaget for din bog udtrykker du ved at citere Salmernes Bog i Det gamle Testamente om Gud, der ser ned fra himlen ”for at se, om der findes en forstandig, nogen, der søger Gud.”


Religion og tro er to forskellige fænomener

- Og du fortsætter selv, at det ikke kommer an på ”hvilken religion, man bekender sig til. Hvilke dogmer man er enig med. Hvilke traditioner man følger. Hvilken kultur, man bekender sig til. Det er alt sammen menneskeværk, opstået gennem historien og vedligeholdt af menneskets ønske om magt og kontrol” (s.29)

- Det har jeg aldrig set så klart og skarpt – og sandt. Det må netop være det grundlag, der giver dig mod til at tale med folk af andre trosretninger, og det er det samme mod, jeg fandt hos Desmond Tutu, da han sagde at Gud ikke er kristen. Man kan med et næsten skjult smil sige at Gud har skabt mennesker, der har fået mange forskellige åbenbaringer for at se om der var en forstandig, der ville lade være med at slå andre ihjel, når de havde andre meninger om den rette religion.

- Dette være sagt af en religionslærer, der er kommet til at holde af dem alle sammen og at finde fællesskaber selv mellem de mest forskelligartede religioners riter og sædvaner.


Dit yndlingsudtryk: Hurdlen

Men det kræver overvindelse af hurdler – et ord, der beskriver en forhindring i ridesporten.

- Dine samtaler med folk af anden tro er som et forhindringsridt. Det er et flot billede, og det gælder jo netop om at komme over, og at den anden også kommer over, så man kan nyde en varm drik efter den gode og risikofyldte tur, skriver Marianne Olsen i det åbne brev.


De tre samtaler

- Således Jesu samtale med den samaritanske kvinde, hvis hele liv er blevet oprullet for hende, så hun er kommet til tro på at han er den sande konge, Kristus, og får overbevist mange andre om det samme, for Jesus kender hende fuldt ud ved bare at tale med hende.

- Dit andet eksempel med Peter, der pludselig forstår at der ikke er personsanseelse, (et flot udtryk) hos Gud, så apostlen kommer væk fra sin stammementalitet og begriber at når der kun er én gud er der selvfølgelig også kun én menneskehed. Peter er jo ellers karakteriseret som ret tungnem, og derfor synes jeg at det er sjovt at det netop er i forbindelse med spisereglerne at det går op for ham, for vi skal jo alle have noget at spise. Det blev da også en meget vigtig sag, når han skulle udbrede det glade budskab.


Altret for den ukendte gud

- Dit besøg på Areopagos bringer dig helt nær til Paulus og hans geniale greb om situationen, at de gæstfrie folk fra Athen sørgede for at have et alter til den ukendte Gud. Hvor er det raffineret, både af ham og af dig at fremhæve det. Og det væsentlige udgangspunkt for enhver samtale om troen, det ene fornødne, som du understreger ved at slutte din sidste prædiken: ”Paulus viste vej. Han viste, at dialog både er at anerkende andres tro og stå ved sin egen. At det går an at være åben og tydelig på samme tid.” (s. 71)

- For mit eget vedkommende vil jeg tilføje, at man efter min bedste erkendelse kun kan være åben, hvis man har et ståsted selv – og at ståstedet kun er noget værd, hvis man er åben.

Så langt Marianne Olsen. Tre samtaler om tro er udgivet af Svend Løbner selv, der også gerne sender bogen gratis til Sameksistens’ nye abonnenter i 2022.


Bestil bogen på mail@svendlobner.dk og indbetal kr. 100,- på Sameksistens' Netbank Reg.nr. 0759 Konto 3231319386.

Comments


bottom of page