top of page

Nytilkomne skubber positivt til danskeres arbejde

Når flygtninge og indvandrere kommer til landet, tilpasser arbejdsmarkedet sig.

Det viser en ny stor undersøgelse fra Københavns Universitet. Nytilkomne tager typisk lavtlønnede, manuelle jobs, som ikke kræver særlige danskkundskaber. Når det sker, flytter herboende danskere blot til nye jobs, især jobs der netop kræver kommunikative færdigheder.

– De indfødte danskere, der havde job, som indvandrerne kunne tage, har nemlig bevæget sig hen til jobs, som kræver danske sprogkundskaber eller specifik viden om Danmark. Det betyder også, at de i dag får mere i løn, siger Mette Foged, ph.d.-studerende på Økonomisk Institut, Københavns Universitet.

Hun har sammen med Giovanni Peri fra California University fulgt bevægelserne og udviklingen i hele den danske arbejdsstyrke over en periode på 14 år fra 1994 til 2008.

I samme periode har de fulgt forskellige grupper af lønmodtagere i alderen 21 til 51 år i 1994 på tværs af kommuner, sektorer og brancher, skriver Videnskab.dk.

Til øvelsen har de brugt den amerikansk database O*NET for at finde frem til de færdigheder, der anvendes i de enkelte job.

– Dette data viser, i hvor høj grad en jobfunktion kræver kommunikative, analytiske eller manuelle færdigheder. Vi kunne på den baggrund se, at folk har bevæget sig mod job, der kræver flere kommunikationsfærdigheder – for eksempel i et Callcenter, som receptionister eller frisører. På den måde bliver konkurrencen om lavtlønsjobbene mindsket, siger Mette Foged.

Comments


bottom of page