top of page

Palæstinensere inspirerer til respekt for personer med handicap

Personer med psykisk handicap er mere udsat for seksuel vold end andre. Den statistik kan et palæstinensisk inklusionsprojekt inspirere os til at lave om på.


Svend Løbner på reportagerejse i Ramallah. Foto: Janna Rabjerg Barrit


Ved et besøg i de palæstinensiske selvstyreområder for nylig blev jeg opmærksom på rettigheder for personer med handicap. Palæstinensere er ellers ikke en befolkningsgruppe, der nyder rettigheder som fri bevægelse, tvært imod knejser murene mod himlen som en påmindelse om, at de regnes for andenrangsborgere i regionen.

Men Stjernebjerget Rehabiliteringscenter udenfor Ramallah gør lige det modsatte. Centret hjælper den mest udsatte befolkningsgruppe - børn og unge med psykiske og fysiske handicap - med at bryde isolationen, komme i skole, sætte grænser og afvise overgreb, samt forberede sig på et arbejde ude i samfundet.


Jeg opdagede til min forfærdelse, at børn med handicap stemples, deres familier udstødes, og unge med handicap udnyttes seksuelt og er ofre for overgreb og voldtægt i samfundet. Og jeg tænker: Sådan er det heldigvis ikke i Danmark!

Men nej, et hurtigt kig på Handicapbarometeret fra Institut for menneskerettigheder viser, at flere personer med handicap er udsat for vold (27 procent) end personer uden handicap (17 procent). Faktisk viser barometeret med tal fra 2020, at jo mere markant ens handicap er, jo mere sandsynligt er det, at man bliver udsat for seksuel vold. Hele 8 procent af personer med større psykisk handicap oplever seksuel vold, 16 procent af dem oplever grov fysisk vold. Tallene for personer uden handicap er hhv. 2 og 7 procent.


Der er langt op til almindelig pli og anstændig opførsel. Så er det trods alt en vis trøst, at vi i Danmark støtter et center som Stjernebjerget i Ramallah, der bl.a. lærer børnene og de unge, at de ikke skal tage imod Cola og slik fra fremmede, og at de skal råbe op og søge hjælp hos andre på gaden, hvis nogen opfører sig uterligt over for dem.

En oplysningskampagne spredes lige nu til 30 skoler og gymnasier i regionen, så elever, forældre, lærere og skoleledelse er opmærksomme på problemet og sørger for at inkludere børn med alt fra indlæringsvanskeligheder til Downs syndrom på lige fod med andre børn i skoleklasserne. Projektet støttes af Danida gennem Civilsamfund i Udvikling via Brødremenighedens Danske Mission i Christiansfeld.


Så må vi håbe, at det gode forbillede også smitter af på de kedelige tendenser herhjemme.

bottom of page