top of page

Præst fra Cameroun: Kristne og muslimer står sammen i kampen mod Boko Harams ekstremisme

”Cameroun har været en ø af fred i Afrika,” siger pastor Robert Goyek, som i næsten 40 år har været præst i Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun.

Han fortæller videre, at der er en del religiøst blandede familier i landet, hvor omkring 70 % af befolkningen er kristne, og 20 % er muslimer. Han har selv en søster, der er kristen, mens andre søskende er muslimer. Han understreger, at fællesskabet i familien er vigtigt. Man spiser sammen, og de kristne går til gudstjeneste om søndagen, og muslimerne i moskéen om fredagen.

”Cameroun er et godt eksempel på, at kristne og muslimer kan leve fredeligt sammen. Det gør vi i familier, og det gør vi i samfundet. Vi lever sammen i fred med vores forskelligheder, og vi respekterer hinanden,” siger Robert Goyek, der i september 2018 besøgte Danmark, inviteret af kirkens danske samarbejdspartner, Mission Afrika.

Voksende ekstremisme efter 2014

Men den fredelige sameksistens blev for alvor forstyrret omkring 2014, hvor man især i den nordlige del af landet ved grænsen til Nigeria oplevede en voksende ekstremisme og radikalisering. Det skete i takt med, at den ekstremistiske islamistiske bevægelse Boko Haram fra Nigeria optrappede dens aktiviteter i Cameroun og andre lande i grænseområdet.

”Da den ekstremistiske islamisme kom til Cameroun, sagde nogle muslimer: ’Nu har vi fået den rene islam. Hvis vi dræber de kristne, kan vi få et islamisk rige i Cameroun, Nigeria, Tchad. Det blev udtalt meget kraftfuldt,” siger Robert Goyek.

Men efter et stykke tid vendte muslimer sig i stigende antal mod Boko Haram.

”Boko Haram foretog flere bombeangreb mod moskéer, når muslimer var samlet til bøn. Og det fik flere muslimer og muslimske ledere til at indse, at Boko Harams lære ikke var i overensstemmelse med islam, og derfor vendte de sig mod bevægelsen. Nu står vi sammen i arbejdet for at skabe fred og forsoning. Vi holder workshops, og præster og imamer arbejder sammen om at fremme en fredelig sameksistens i samfundet,” siger Robert Goyek.

Advarer mod at stigmatisere muslimer

Robert Goyek er – som en del af The Programme for Christian-Muslim Relations in Africa (PROCMURA) – involveret i freds- og forsoningsarbejdet i flere byer i det nordlige Cameroun ved grænsen til Nigeria, hvor Boko Haram er aktiv. Både præster, imamer og andre ledere deltager i arbejdet, og det sker med opbakning fra regeringen og borgmesteren, fortæller Robert Goyek.

”Det er ikke nok, at vi holder konferencer, møder og workshops. Det skal følges op med fortløbende aktiviteter, så idéerne kan slå rod i mennesker og bære frugt i samfundet. Det er ikke noget, der sker i løbet af en uge eller en måned. Det tager flere år,” siger Robert Goyek.

Han advarer samtidig mod at stigmatisere muslimer.

”Boko Haram har foretaget terroraktioner, og derfor tror nogen, at alle muslimer er terrorister. Men det er forkert. Det er rigtigt, at folkene i Boko Haram er muslimer, men det, Boko Haram gør, er ikke islam. Derfor opfordrer vi til, at man holder op med at stigmatisere muslimer. Det kan skabe fjender, og det er en stor fare. Vi skal i stedet for tale om fred og opfordre til at leve sammen i fred,” siger Robert Goyek.

Han fortæller, at Boko Harams indflydelse i Cameroun har været faldende siden 2014.

Befolkningens religiøse fordeling i Cameroun

Der bor 25 millioner mennesker i Cameroun (2017).  Omkring 70 % af befolkningen er kristne, 20 % er muslimer og 5-6 % er animister. De resterende 4-5 % tilhører andre religioner eller angiver, at de ikke har nogen religion.  Kilde: CIA: The World Factbook (hentet 14-10-2018)

Læs mere

Comments


bottom of page