top of page

Præst: Vi er vidne til en samfundsmæssig ansvarsflugt

Der er grund til bekymring over regeringens udlændinge- og flygtningepolitik, mener sognepræst på Vesterbro, Niels Nymann Eriksen.


Niels Nymann Eriksen, pressefoto.

- Vi må alle sammen blive rigtig bekymrede over både den tilgang, der har været til de danske børn i Syrien, og hele den nye runde, som tilsyneladende handler om at finde et tredje land at placere flygtningene i, konkluderer sognepræst Niels Nymann Eriksen med henvisning til afsløringen af regeringens hemmelige møder med Rwanda.


Niels Nymann Eriksen har sin daglige gang som sogne- og indvandrerpræst i Apostelkirken på Vesterbro. Her er han i tæt kontakt med mennesker fra alle samfundslag, heriblandt asylansøgere og indvandrere. Og selvom han er varsom med at ’sætte sig på en høj moralsk hest’, som han siger, er der alligevel grund til at slå alarm over de seneste ugers begivenheder:

- Der er ting, som man ikke kan opfatte som andet end en samfundsmæssig ansvarsforflygtigelse. Det, synes jeg, er virkelig ubehageligt.


Lov trumfer etik

Særligt politikernes og Flygtningenævnets fundamentalistiske forhold til loven vækker præstens opmærksomhed, idet lov nu trumfer etikken og mennesket:

- Loven skulle gerne være en båd der flyder på etikkens hav, som den amerikanske højesteretsdommer Earl Warren udtrykte det. Men i disse sager, gøres lovens bogstav til det grundlæggende. Hvis bare statens handlinger kan forsvares juridisk, er der tilsyneladende ikke meget bekymring omkring etikken i dem, fortsætter han.


Niels Nymann Eriksen nævner en iransk mand, Amin, som har været en del af menigheden i Apostelkirken, mens de danske myndigheder overvejede, om de skulle behandle hans sag her i landet eller sende ham tilbage til Kroatien. Det endte med, at han fik afslag på at få sin sag behandlet her til trods for, at Flygtningenævnet lagde hans beretning om, at han adskillige gange havde være udsat for tortur og nedværdigende behandling af kroatisk grænsepoliti, til grund. Man kunne med henvisning til Dublinkonventionen tilbagesende ham til Kroatien. Altså kunne man med loven i hånden afvise at behandle hans sag her i landet - med det resultat, at han hovedkuls fortsatte sin flugt til et andet europæisk land. Hvem ville lade sig tilbagesende til et land, hvor ordensmagten engang har udøvet vold mod en? Den slags er ikke asylshopping; det er national ansvarsforflygtigelse.


Mennesket reduceres til et nummer

Eriksen er stadig rystet over den danske håndtering af Amins sag:

- Det, der sker i sådan et tilfælde, som jeg oplever det, er i virkeligheden en form for reduktion af et menneske til at være en enhed eller et nummer.

- Efter sådan en oplevelse, kan jeg ikke fraryste mig fornemmelsen af, at der er sket en grad af dehumanisering, for at man kunne gøre det, man gjorde der, siger Niels Nymann Eriksen.


Man henholdt sig til loven og så bort fra mennesket, slutter han.


Apostelkirken har netop udgivet en podcastserie i tre dele om ”Mennesket og maskinen” om det, der gør os menneskelige og de etiske dilemmaer, der opstår i en digital tidsalder. Hør dem hos Center for Kristen Tækning her.

Sameksistens

Støt individet. Styrk fællesskabet

Sameksistens er et netmagasin drevet af frivillige. Gennem nyheder, reportager, portrætter, analyser og konstruktiv debat søger vi at svare på spørgsmålet: “Hvordan kan vi eksistere sammen i denne verden?”. For sameksistens er ikke en holdning. Det er et grundvilkår i en globaliseret verden. 

Mere om Sameksistens

Redaktionen

Baggrund

Vær med

Modtag nyhedsbrev

Datapolitik

Frivilligt abonnement kr. 100,- eller mere indsættes på Netbank 0759 3231319386.

Kontakt

 

Sameksistens

redaktion@sameksistens.dk

Send pressemeddelelse

Skriv debatindlæg

bottom of page