top of page

Rapport: Racediskrimination florerer i Danmark

10 organisationer har i Folketinget fremlagt en rapport om racisme og diskrimination i Danmark. Politikere fra især Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige udskammer migranter.


FN’s Racediskriminationskomite CERD havde planer om at undersøge Danmark. Eksaminationen blev imidlertid aflyst på grund af COVID-19. Men 10 ngo’er har besluttet at offentliggøre deres parallelrapport nu. Indholdet afslører, at det er på høje tid. Torsdag den 11. november 2020 inviterede Sikandar Siddique til en præsentation af rapporten i Folketinget. Præsentationen blev livestreamet på partiet Frie Grønnes Facebook-profil. Rapporten kan opsummeres med et enkelt citat: Et grædende, mobbet barn kom hjem og fortalte sine forældre: ”De råber: ”I skal ikke integreres, I skal ud!”

Chikaneret på grund af tørklæde Niels-Erik Hansen Menneskerettighedsadvokat Niels-Erik Hansen fortalte på konferencen en historie, der viser hvor hurtigt realiteterne overhaler politiske initiativer: ”Den 4. oktober 2018 angreb fire personer en ung kvinde, HC, i et supermarked i Aarhus, angiveligt fordi hendes ansigt var dækket af et slør, hvilket er i strid med den nyligt vedtagne lov, der forbyder tildækning af ansigtet i det offentlige rum. Hendes tildækkede ansigt blev mere og mere aggressivt udpeget af andre kunder i supermarkedet, da hun kom ind i butikken.” Da den unge kvinde bad dem om at stoppe, fortsatte de med at chikanere hende, og hun optog hændelsen på sin mobil, fortsatte Niels-Erik Hansen sin fremlæggelse: ”Efter chikanen, foretog hun en anmeldelse på den lokale politistation af, hvad hun mente var en hadforbrydelse. Imidlertid afviste politiet d. 28. 11. 2018 at gøre noget ved hendes klage: Det var ikke muligt at identificere gerningsmændene – til trods for at HC havde optaget hændelsen på sin mobil og dermed havde bevis på hvem der havde chikaneret hende.”

Afvist af anklagemyndigheden HC appellerede til anklagemyndigheden, men igen blev hun afvist: ”Anklageren hævdede efter at have gransket sagen, at det var ikke godtgjort, at hun havde været udsat for “trusler”, der faldt ind under Straffelovens § 266b (racismeparagraffen). For HC havde ikke anmeldt hændelsen som en trussel (mod hendes liv), men som en hadforbrydelse, hvilket ikke indgår i afgørelsen. Med andre ord, så blev hadmotivet ignoreret og aldrig bedømt af hverken politiet eller af anklagemyndigheden.” Kvinden stod i en yderst vanskelig situation, fortsatte Niels-Erik Hansen. ”Turde hun anmelde hændelsen til politiet overhovedet? For ifølge loven om forbud mod ansigtstildækning i det offentlige rum, så ville hun dermed angive sig selv for at bryde loven, og det kunne give en bøde. Hun ønskede at anmelde hændelsen i supermarkedet for at få lovens beskyttelse mod hadforbrydelser. I og med at hun blev afvist to gange, lærte hun at hun ikke var beskyttet af loven.”

Muslimer mest udsat for hadforbrydelser Niels-Erik Hansen konkluderede: ”Hændelsen viser problemet med den manglende registrering af hadforbrydelser, som nævnt ovenfor. Da HC’s sag blev afvist, så er den følgelig heller ikke blevet registreret som hadforbrydelse. Ikke desto mindre så viser den officielle rapport, at muslimer rent faktisk er den religiøse gruppe her i landet, der udsættes for langt de fleste hadforbrydelser.” I den i seneste redegørelse om hadforbrydelser fra Rigspolitiet hedder det: ”112 ud af 449 anmeldte hadforbrydelser i 2018 var religiøst motiveret. 56 pct. af tilfældene (redaktørens note: 63 tilfælde) i denne kategori var rettet mod personer med muslimsk baggrund. Muslimerne er dermed den religiøse gruppe der er mest udsat for hovedparten af registrerede hadforbrydelser i 2018…”

Nynazistiske bevægelser vil opbygge ny stat Rapporten fra FN’s Racediskriminationskomite CERD omhandlede også bevægelsen IDENTITÆR og Nordfront, en nazistisk bevægelse i Danmark: ”NMR eller Nordisk Motstansrörelsen stammer fra den svenske National Socialistiske Front. Symbolet er fem fingre, formet i en knyttet hånd, der vil smadre nutidens fjendtlige regimer og i stedet opbygge en ny stærk stat, hvor de nordiske folks overlevelse og frihed vil være sikret i de næste tusinde år.” Og videre: ”Det var medlemmer af NMR, der 9. november 2019 – 81 år efter Krystalnatten – skændede 84 jødiske grave i Randers. Efter massakren i Christchurch i New Zealand skrev en af NMR’s ledere på nordfront.dk: “Det er blot et spørgsmål om tid, før nogen kopierer dette her i landet.”

Folketingets partier inficeret af racisme Rapporten finder også eksempler i flertallet af Folketingets partier, herunder dog særligt Nye Borgerlige og DF: ”Forud for valget i 2019 lagde Nye Borgerliges kandidater en del racistiske og etnisk diskriminerende kommentarer på Facebook. Lars Boje Mathiesen, valgt i Aarhus, hævdede, “at vi hver dag ser eller læser om røveri, vold, trusler, bilafbrændinger og seksuelle overgreb begået af migranter og deres børn.” På Facebook skriver han: “Hvis konventionerne forpligtiger os til at acceptere islamiske terrorister, der vil udrydde os eller tvinge os til underkastelse, og vil bekæmpe alt hvad vi har kært, da er det konventionerne, der er problemet – ikke os.”

“Skyd dem i benene” Flere stemmer i: “Hvis rigtige kugler er det eneste de forstår, så må det være sådan,” skriver Anne Marie Buch, overlæge og folketingskandidat, om afrikanske migranter, der forsøger at krydse den spanske grænse. “Skyd dem i benene,” skriver folketingskandidat Frode Larsen om bilafbrændinger i Sverige. Rapporten peger på at diskriminationen, som hænger ’de fremmede’ ud – måske for at få et påskud til at ’sende dem hjem’ så hurtigt som muligt, dækker over sociale uligheder, som lovgiverne har skabt. Rapporten er skrevet til Komiteen For afskaffelse af Racediskrimination og sendt fra disse ti organisationer: SOS Racisme Danmark, Center for Dansk-Muslimske Relationer, Demos, Almen Modstand, Refugees Welcome, Kvinder i Dialog, Muslimsk Ungdom i Danmark, Retspolitisk Forening, Global Aktion, ENAR Denmark (ENAR står for European Network Against Racism).

Comments


bottom of page