top of page

Religion hører hjemme i det offentlige rum

En ny antologi om såkaldt offentlighedsteologi kortlægger kirkens rolle i et åbent, sekulært og demokratisk samfund.


Modelfoto: Brian Merrill, Pixabay


En bog med den tørre titel ”Offentlighedsteologi” og en lige så tør og intetsigende forside er netop udkommet. Ikke desto mindre er emnet vigtigt, for hvad har teologien at sige om de religiøse institutioners rolle i samfundet?

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er kendt for parolen ”Religion skal ud af det offentlige rum!”

Antologiens forfattere mener det stik modsatte. Religion - og qua Danmarks historie især kristendommen - har meget at bidrage med i det moderne, sekulære samfund.

Kristendom, klima og menneskesyn

Bogen "Offentlighedsteologi. En introduktion" belyser sammenhænge mellem kristen tro, religiøs praksis og kirkens rolle i et åbent, pluralistisk og sekulært samfund. Redaktionsgruppen består af teologerne Jonas Adelin Jørgensen, Ulrik Nissen og Birgitte Stoklund Larsen.

- Bogen giver nogle bud på, hvad den kristne teologi kan bidrage med ind i den nutidige offentlige debat, fortæller Nik Bredholt fra Religion & Samfund og nævner bl.a. at lektor i bioetik, Mickey Gjerris, og forsker i Det gamle Testamente, Søren Holst, ser på forholdet mellem kristendom, klima, menneskesyn og natursyn. Stiftskonsulent Birgitte Stoklund Larsen kaster et teologisk blik på identitetspolitik.

- Jeg har skrevet et kapitel om økonomisk ulighed og kirkernes respons, skriver Nik Bredholt på Facebook.


Et forsvar for det truede individ

Leder af Grundtvig-Akademiet, Ingrid Ank, ser på Grundtvigs åndsfrihedstanke som et modsvar til overvågningskapitalisme og det ’gennemsigtige menneske’.

- Jeg er altid noget betænkelig ved det ukomplicerede, skriver Ingrid Ank. - Ukomplicerede politiske paroler, ukomplicerede strategier, ukomplicerede løsninger. Noget, der IKKE er ukompliceret, er forholdet mellem religion og politik, eller forholdet mellem religion, individ, civilsamfund og politik.

Selv skriver hun et forsvar for individet, som hun mener er truet.

- Ikke individet som 'det ensomme menneske' eller 'det menneske, der er sig selv nærmest', men individet som det uigennemskuelige og uforudsigelige og frie menneske. Det, mener jeg, teologien har noget at sige om.


Vil ikke kun fremme en kristen dagsorden

Generalsekretær for Brødremenighedens Danske Mission Arngeir Langås har skrevet et kapitel om ”Religion, vold og fred”. Som tidligere missionær i Tanzania og nu leder af et missionsselskab ved han, hvor meget kirker og andre religiøse institutioner betyder for et lands udvikling. Præcis som det var tydeligt for omkring 100 år siden i Danmark, inden vi fik et velfærdssamfund op at stå.

Men er bogen så et reklamefremstød for kirken, kan man spørge. Til det har indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen et klart svar:

- Offentlighedsteologi handler ikke om hvordan kirken kan få sine dagsordner igennem i den politiske debat, men om hvordan kirke og kristendom kan bidrage med nuancerende og åbnende perspektiver i samtalen om, hvordan vi ønsker at indrette vores samfund, skriver han – også på Facebook.


Sameksistens

Støt individet. Styrk fællesskabet

Sameksistens er et netmagasin drevet af frivillige. Gennem nyheder, reportager, portrætter, analyser og konstruktiv debat søger vi at svare på spørgsmålet: “Hvordan kan vi eksistere sammen i denne verden?”. For sameksistens er ikke en holdning. Det er et grundvilkår i en globaliseret verden. 

Mere om Sameksistens

Redaktionen

Baggrund

Vær med

Modtag nyhedsbrev

Datapolitik

Frivilligt abonnement kr. 100,- eller mere indsættes på Netbank 0759 3231319386.

Kontakt

 

Sameksistens

redaktion@sameksistens.dk

Send pressemeddelelse

Skriv debatindlæg

bottom of page