top of page

Samfundets svageste betaler prisen for budgetstramninger

Aarhus Kommune har netop sendt et brev til pårørende af personer med udviklingshæmning, hvor kommunen må lave en ”straksopbremsning” af ydelser til, at personer med udviklingshæmning kan få ledsagelse til fx frisør, svømning eller andre fritidstilbud.

I Faaborg-Midtfyn Kommune overvejer politikerne lige nu et oplæg fra kommunens direktion om, at den såkaldte “Feriepulje til botilbud” til personer med handicap skal inddrages, så der kan spares en halv million kroner årligt.

Og det er ikke kun en kommune her og der, der lader de svageste i samfundet smage sparekniven, når kommunen skal have sit husholdningsbudget til at gå op.

Landsforeningen for cerebral parese (CP Danmark) råber vagt i gevær. Direktør Mogens Wiederholt påpeger, at handicapområdet de senere år er underfinansieret med over fem milliarder kroner.

Ifølge ‘Socialpolitisk Redegørelse 2018’ er de samlede omkostninger til handicapområdet i perioden 2014 til 2017 faldet fra 46,3 til 45,9 milliarder kroner. I samme periode er antallet af personer, der modtager ydelser, steget med 17.000 – fra 160.000 til 177.000 personer.

– Når kagen bliver mindre og de, der skal dele den, bliver flere, så får det selvfølgelig konsekvenser, skriver direktør Mogens Wiederholdt på Altinget og uddyber:

– Den enkelte får et dårligere tilbud, alt bliver betvivlet, og selv de mest indlysende behov skal der kæmpes fra hus til hus for at få dækket.

Han opfordrer derfor den ny socialminister til at øge tilskuddet til kommunerne:

– Hvor uoriginalt det end er, så er den første og vigtigste opgave for regeringen og vores nye socialminister, Astrid Krag (S), at hjælpe kommunerne med flere penge. Der bliver ikke kun flere børn og flere ældre. Der bliver ganske enkelt også flere og flere børn, unge og voksne, som har en funktionsnedsættelse. Derfor er der akut behov for at føre flere ressourcer til området, skriver han.

Comments


bottom of page