top of page

Syrere er flittige til at skabe egne virksomheder

Over 13 pct. af de syrere, som var i beskæftigelse i 2017, arbejdede som selvstændige. Det tilsvarende tal for danskere er 5,8 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

– En sådan forskel mellem den indfødte befolkning og indvandrere er ikke unik. Det er en tendens, som gør sig gældende, hvad end man kigger tilbage på de seneste årtier, eller anskuer tendensen internationalt, skriver integrationskonsulent Anders Vilslev Knudsen i en kronik i Avisen Danmark.

Han har med baggrund i statistikken talt med seks syriske flygtninge om, hvad der har motiveret dem til at starte egen virksomhed. De seks har åbnet virksomhed i mindre byer i Esbjerg, Tønder, Vejen og Faaborg-Midtfyn Kommune.

– En fælles motivation for fem ud af seks syrere var, at de ikke kunne finde ordinært arbejde. Det er altså en slags “nødløsning” at åbne sin egen virksomhed, forklarer Knudsen.

Den næstmest hyppige årsag er integrationsydelsen. Fire ud af seks tillagde delvis ydelsen som én af årsagerne til, at de valgte at blive selvstændige, da den ikke var stor nok til at dække deres udgifter.

– Derudover var der en enkelt, som håbede, at driften af hans virksomhed vil blive en slags oplæringsperiode for ham, hvor han bl.a. bliver bedre til at tale det danske sprog og generelt gøre sig mere attraktiv for en fremtidig arbejdsgiver.

Tre ud af seks interviewpersoner betegner sig selv som kurdere, oplyser Anders Vilslev Knudsen, der mener, at kurderne på grund af diskrimination i Syrien har været nødt til at tænke i andre baner for at klare sig selv.

Han spurgte syrerne, om de kunne tænke sig et kursus i iværksætteri. Den idé blev afvist som spild af tid af to ud af tre arabiske syrere. Derimod var de kurdiske syrere meget åbne for ideen, ligesom den tredje arabiske syrer var det, fortæller Knudsen.

– Én af de kurdiske syrere sagde ligefrem, at han aldrig ville have været i stand til at åbne sin virksomhed, hvis det ikke havde været for den hjælp, han havde modtaget af sit danske netværk.

Comments


bottom of page