top of page

Syriske iværksættere holder ud mod alle odds

Opdateret: 3. mar. 2023

Diana og Ahmad lykkes med at drive restaurant i Svendborg trods Corona, Ukrainekrig og inflation. De insisterer på at bidrage til det danske samfund og håber på overskud til familien.


Fotos: Michala Linn


De kom hertil for otte år siden. De har lært dansk, gået på VUC og driver nu en restaurant i Svendborg.

Og nu knokler Diana og Ahmad videre med syriske og andre retter på Svendborg Spisested – trods Coronapandemi, inflation og inflationsdyre priser på råvarer og energi.

- Vi startede i november 2019 få måneder før Coronakrisen, så det var en hård start for os. Men vi kæmpede. Hver dag kom vi og arbejdede i restauranten. Og vi kom igennem det, siger Ahmed Makki.


”Restauranten er vores barn”

Kampgejsten er intakt. Og fantasien fejler heller ikke noget. Svendborg Spisested Gåsetorvet i Svendborg tilbyder en ny syrisk ret hver lørdag.

Omstillingsparate er Diana og Ahmad også. Pizza og burgere er også kommet på menuen. Alt sammen for at servicere de sydfynske kunder.

- Vores mål med restauranten er, at danskerne lærer os at kende. Vi ønsker at fortælle om vores mad, så danskerne lærer om syrisk kultur, fortæller Ahmed.

- Restauranten er vores barn, supplerer Diana Salloumi stolt.Mærkede jordskælv og flygtede ud af huset

Parret mødte hinanden i Danmark og besluttede at starte en restaurant sammen. Og de har fået det til at løbe rundt, selv om det især i vinterperioden er svært.

Håbet er, at de kan sende penge hjem til familien i Damaskus, som har det ekstra svært på grund 12 års borgerkrig. Ligesom os herhjemme mærker de også stigende priser på mad og brændstof på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Og så er jordskælvet den 6. januar kommet oveni.

- Min familie kunne mærke rystelserne klokken fire om morgenen og styrtede ud på gaden af frygt for at huset skulle brase sammen, fortæller Diana.

Klarer de sig? Er de trygge?

- Nej, der kan ske noget lige pludselig. Så når min mor eller Ahmads familie ikke tager telefonen, bliver vi meget bange.


”Vi vil bidrage til det danske samfund”

- Vi er altid bekymrede for dem. Men jeg takker Gud for, at vi nåede i sikkerhed her i Danmark. Vi vil arbejde her. Tjene penge og betale skat. Og så kan vi måske også sende noget hjem til familien derhjemme, siger Diana.

Med den usikkerhed i baghovedet er det prisværdigt, at Diana og Ahmad kan møde gæsterne i restaranten med et smil.

- Vi ønsker at behandle vores gæster som venner og give dem følelsen af, at vi er familie. Vi prøver at være en del af og bidrage til det danske samfund, slutter Diana.

Comments


bottom of page