Børns trivsel er faldet markant efter COVID-19-pandemien

UNICEF: COVID 19-pandemien forværrede nogle i forvejen bekymrende tendenser blandt børn og unge i verdens rigeste lande: de klarer sig dårligere i skolen, flere er overvægtige, og generelt er de mindre tilfredse med deres liv.

I mange af verdens rigeste lande har børn siden COVID-19-pandemiens begyndelse oplevet et markant fald i deres mentale trivsel og fysiske helbred samt i deres faglige kundskaber.

Det fremgår af en ny analyse fra UNICEF Innocenti – Global Office of Research and Foresight.

Rapporten ’Børns trivsel i en uforudsigelig verden’ sammenligner data fra 2018 og 2022 og tegner et billede af, hvordan pandemien og de globale nedlukninger har påvirket børn i 43 OECD- og EU-lande.

"Den nye rapport bekræfter det, vi allerede har vidst og handlet på i Danmark: At børn og unges trivsel er under pres i store dele af den vestlige verden. Det understreger behovet for, at flere lande følger efter og tager børn og unges trivsel alvorligt,” siger Kristina Helland Strandby, chef for børnerettigheder og børneinddragelse i UNICEF Danmark.

Rapporten fremhæver også, at børns livstilfredshed er faldet markant i 15 ud af 26 lande, hvor der er tilgængelige data. Kun Japan har oplevet en positiv udvikling på dette område.

Når det gælder børns fysiske helbred, viser rapporten, at andelen af overvægtige børn er steget betydeligt i 14 ud af 43 lande – en fortsættelse af en mangeårig tendens.

På tværs af de 43 lande vurderes det, at omkring 8 millioner af de 15-årige – svarende til cirka halvdelen af aldersgruppen – ikke har de forventede færdigheder inden for læsning og regning, hvilket betyder, at de reelt ikke kan forstå en simpel tekst. Det er en stigning på fire procent siden 2018.

Samlet peger rapporten på, at selv højindkomstlande kan have svært ved at sikre børn gode vilkår i deres opvækst og en positiv fremtid. Den understreger, at pandemiens konsekvenser truer de fremskridt, der er opnået på børns trivsel, og at disse fremskridt bliver stadig mere sårbare over for globale kriser – herunder klimaforandringer.

Siden den seneste sammenlignelige rapport for fem år siden har Holland og Danmark fastholdt deres placeringer som de bedste lande at være barn i, målt på mental trivsel, fysisk helbred og faglige kundskaber – efterfulgt af Frankrig.

Forrige
Forrige

Et kritisk syn på Kærshovedgård og udrejsecentrene

Næste
Næste

Kreative værksteder støtter patienter fra psykiatrien