top of page

Flere udlændinge får danskundervisning efter afskaffet brugerbetaling

Siden et folketingsflertal i sommeren 2020 afskaffede brugerbetaling på danskundervisning, har langt flere udlændinge gjort brug af tilbuddet. Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.



Mens der i første kvartal af 2020 var 10.499 aktive selvforsørgede kursister, er tallet steget til 18.707 i andet kvartal af 2021. Det er en stigning på 78 procent.

Stigningen kommer efter, at regeringen sammen med Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet besluttede at afskaffe brugerbetalingen for danskundervisning for selvforsørgede kursister (S-kursister), som blandt andre omfatter udenlandske arbejdstagere og studerende. Lovændringen trådte i kraft den 1. juli 2020.

For at kunne tilmelde sig danskundervisning skal man være nyankommet udlænding og over 18 år. Det er dermed både flygtninge og udlændinge, som kommer til Danmark for at arbejde, der kan modtage undervisningen, skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse:

”Jeg er glad for at se, at flere udlændinge vælger at gå til danskundervisning. Det er væsentligt for en vellykket integration, at udlændinge i Danmark lærer dansk. Det giver dem bedre mulighed for at tale med kollegaer, naboer og datterens træner i den lokale fodboldklub – kort sagt bliver det nemmere at blive en del af fællesskabet.

Samtidig får arbejdsgivere større gavn af udenlandske medarbejdere, når de kan sproget. Og det bliver lettere for arbejdsgiverne at fastholde de mange udlændinge, der hver dag bidrager til det danske samfund.”

bottom of page