top of page

Nye og ”gamle” danskere ligner hinanden

Efterkommere af indvandrere fra muslimske lande ligner i høj grad andre danskere, viser en ny analyse.- Diskussioner om integration og indvandring i Danmark er ofte farvet af politisk ståsted og præget af følelser, når tal og fakta flyver gennem luften. Et retvisende billede kræver derfor et køligt blik ind bag tallene, som vi præsenterer i en ny analyse.


Vi ligner hinanden meget

Sådan indleder analysebureauet Kraka en pressemeddelelse om en analyse, der dokumenterer det direkte modsatte af den virkelighed, politikere ellers har travlt med at præsentere.

- Langt størstedelen af efterkommere af indvandrere fra muslimske lande ligner resten af danskerne, selvom det ikke er det indtryk, man får ved at se på simple gennemsnit for de to grupper. 80-90 pct. af grupperne er ens, målt på indkomst, skattebetaling, karaktergennemsnit i folkeskolen og uger på overførselsindkomst, mens de resterende 10-20 pct. driver alle forskellene i gennemsnit.


Vi tjener nogenlunde det samme

En gennemsnitsanalyse viser ikke virkeligheden, fordi det er en relativt lille gruppe som trækker op eller ned i tallene. Fx dokumenterer analysen fra Kraka, at andelen af personer af dansk oprindelse og efterkommergruppen med muslimsk baggrund i samme aldersgruppe, som tjener det samme, er 82 pct.

- De væsentlige indkomstforskelle på knap 40 pct., som ses i gennemsnittene, drejer sig altså om, hvad 18 pct. af de to grupper tjener. De resterende 82 pct. af grupperne tjener præcis det samme.


Gennemsnit trækker ned

Også når det kommer til danskkarakterer i folkeskolens afgangseksamen og antal uger på overførselsindkomst, er der meget stor lighed mellem personer af dansk oprindelse og efterkommere med muslimsk baggrund, lyder pressemeddelelsen.

- Målt på de måder er henholdsvis 80 og 92 pct. af grupperne ens. Et udsagn om at efterkommere med muslimsk baggrund er mere på overførselsindkomster end andre, vil altså for 92 pct. af personerne i gruppen være forkert. Også selvom det passer i gennemsnit.


Comments


bottom of page