top of page

’Paradigmeskift’ i udlændingepolitik skader integrationen

Det såkaldte paradigmeskift om hjemsendelse af flygtninge medfører en midlertidighed, der skader integrationen. Kun få flygtninge sendes tilbage til oprindelseslandet.



Målet med det såkaldte paradigmeskifte fra 2019 var, at flere flygtninge skulle hjemsendes frem for at blive integreret i Danmark. Forskning viser, at følelsen af midlertidighed kan skade flygtninges beskæftigelse og integration, skriver Danmarks Videnscenter for Integration.


Tom trussel?

Det er derfor værd at undersøge, hvor mange flygtninge, der i virkeligheden tilbagesendes til oprindelseslandet. Eller om paradigmeskiftet blot er en tom trussel, der skader integrationen herhjemme.

En analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration sætter tal på, hvor ofte udlændinge tvinges ud af landet mod deres vilje.


Få sendes tilbage

Analysen viser, at der er relativt få udsendelser af udlændinge fra såkaldt ”flygtningeproducerende lande”. F.eks. er der i perioden 2015-2020 udsendt 47 syrere. I samme periode har Danmark modtaget 12.139 asylansøgere fra Syrien.

Der er i øvrigt store forskelle på antallet af udsendelser alt efter udlændinges oprindelsesland. Afghanere er den gruppe, hvoraf flest blev udsendt i perioden 2015-2020.


Tusinder i udrejsecentre

- Det er politisk helt legitimt, at man ønsker at udsende flere syrere, men når vi kan se, at det er ekstremt sjældent, at det kan ske, så risikerer vi at stå i en situation med hundreder, hvis ikke tusinder, af afviste asylansøgere i danske udrejsecentre, og det er der ikke nogen, der vinder på.

- Der er stor sandsynlighed for, at de på et tidspunkt alligevel skal tilbage i samfundet og integreres, udtaler Rasmus Brygger, stifter af Danmarks Videnscenter for Integration.





bottom of page