top of page

Statsministerens undskyldning var ikke nok…

Siden statsminister Mette Frederiksen for et år siden gav en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og andre svigtede børnehjemsbørn, har Børns Vilkår modtaget 80 henvendelser fra tidligere anbragte, der søger om hjælp til erstatningssager.

Børnene blev udsat for grove svigt op gennem 50’erne, 60’erne og 70’erne.

”Undskyldningen slog én gang for alle fast, at ofrene var uden skyld. Hvilket er helt afgørende – også for anbragte børn i dag. Med en officiel undskyldning følger nemlig anerkendelsen af, at det aldrig er børns skyld, at de bliver anbragt, eller når de udsættes for svigt i forbindelse med anbringelsen,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, i en pressemeddelelse.

Undskyldning åbnede nye døre

Det var dog ikke alle svigtede børnehjemsbørn fra dengang, der så undskyldningen som et punktum. Børns Vilkår har siden den officielle undskyldning 13. august sidste år modtaget omkring 80 henvendelser fra tidligere anbragte børn, der har oplevet svigt, og som håber på en form for økonomisk erstatning.

Henvendelserne kommer i mange tilfælde fra ældre personer, der har været anbragt på Godhavn eller lignende børnehjem, i familiepleje eller anden form for offentlig anbringelse.

Fælles for mange af sagerne om erstatning er, at omsorgssvigtet ligger mange år tilbage. Det betyder, at der er få eller ingen akter eller anden dokumentation for de svigt, de har været udsat for, og at sagerne derfor kan være svære at bevise. Samtidig er det ofte en meget belastende proces at skulle igennem for offeret.

Brug for et alternativ

”Vi ser et stort behov for, at der fra politisk side bliver set på, hvordan sager om erstatning kan behandles bedre og mere skånsomt for de berørte,” siger Rasmus Kjeldahl.

I andre lande som Norge og Sverige har man sammen med en undskyldning tilbudt en økonomisk kompensation.

”En løsning herhjemme kunne være at oprette et erstatningsnævn med en standardiseret erstatning og en fast procedure for de her sager, hvor vi ved, at der med stor sandsynlighed har fundet massive omsorgssvigt sted,” siger Rasmus Kjeldahl.

15 tidligere anbragte på drengehjemmet Godhavn er på vej med en stævning af staten på 4,5 millioner kroner for de svigt, de har været udsat for som børn.

Comments


bottom of page