top of page

Syrien – et land i opløsning

Efter 10 års krig har Syrien mere brug for nødhjælp og udvikling end nogensinde. Den danske hjælpeorganisation Mission Øst uddeler akut nødhjælp og hjælper ramte familier med at komme på fode.


En medarbejder fra Mission Østs partnerorganisation Dorcas

besøger en familie i den syriske by Aleppo.


10 år efter borgerkrigen i Syrien begyndte, er situationen for befolkningen forværret betydeligt år for år. En ny rapport fra FN afslører, at både myndigheder og oprørsgrupper overskrider grundlæggende menneskerettigheder ”for kortvarig politisk gevinst eller under påskud af at bekæmpe terrorisme”. Rapporten til FN’s Menneskerettighedsråd er udarbejdet af en uafhængig international undersøgelseskommission og markerer 10-året for den syriske borgerkrig.


Halvdelen af befolkningen på flugt

Krigen eskalerede den 15. marts 2011, da det syriske militær skød mod demonstranter i byen Daraa og dræbte fire personer. Siden er Syrien gået i opløsning med mere end halvdelen af den syriske befolkning fordrevet enten internt eller eksternt. FN kalder situationen ”verdens største flygtningekrise”. Byer er blevet til ruinhobe, og væbnede aktører udnytter stadig befolkningen, lyder rapporten, der bygger på 60 undersøgelser og 8.000 interviews.

”Syriske familier i befolkningstætte områder har lidt under enorme luft[1]og artilleribombardementer; de har udholdt angreb af kemiske våben, og måttet udholde belejringer, der har ført til sult og bremset nødhjælp. Overtrædelserne kan betyde forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og andre internationale forbrydelser, herunder folkedrab,” lyder rapporten.


Familier betaler prisen

Rapporten beretter om ”den mest afskyelige overtrædelse af international humanitær og menneskerettighedslov begået mod civilbefolkningen i Syrien siden marts 2011”.

”Børn, kvinder og mænd i Syrien har betalt prisen for at en brutal autoritær regering har udløst ekstrem vold for at dæmpe uenighed,” udtaler formand for kommissionen, Paulo Pinheiro.

Situationen bekræftes af Det syriske netværk for menneskerettigheder, der i sin seneste rapport fra januar 2021 beretter om, at det syriske regime ”fortsætter deres sædvanlige politik med brutal undertrykkelse i forsøg på at kvæle ethvert oprør ved fortsatte arrestationer…”.

Rapporten navngiver ledere i det syriske regimes sikkerhedsstyrker, der har begået overgreb på tusindvis af syrere fra 2011 til i dag.


10 års fortvivlelse

Ved en nylig konference om den humanitære situation i Syrien, udtalte FN’s humanitære chef Mark Lowcock:

”Det har været ti års fortvivlelse og katastrofe for syrere. Faldende levevilkår, økonomisk tilbagegang og COVID-19 resulterer nu i mere sult, underernæring og sygdom. Der er færre kampe, men ingen fred. Flere mennesker har brug for mere hjælp end på noget tidspunkt under krigen," siger han.

Det er under disse svære forhold, Mission Øst uddeler akut nødhjælp til hårdt ramte familier og udvikling til bedre levevilkår i byerne Homs og Aleppo i Syrien.


FAKTA

I Syrien har omkring 13,4 millioner mennesker brug for humanitær bistand og beskyttelse. 6,7 millioner er internt fordrevne og flere end 5,6 millioner er flygtet ud af landet.

Kilde: FN (UNOCHA, 29. marts 2021)


Artiklen er skrevet i samarbejde med Mission Øst. Læs organisationens magasin om Syrien her.

bottom of page