top of page

’Vi snakkede dansk så det var en lyst’

Pensioneret journalist blev mentor for læge fra Sri Lanka, som derefter bestod danskeksamen efter kun 12 måneder i Danmark. Og journalisten fik gang i hjernecellerne.


– Vi snakkede dansk, så det var en lyst. Jeg fik pudset mine sproglige færdigheder af, og Tinusha sugede med bemærkelsesværdig hurtighed “guldkornene” til sig. Tinusha scorede tre flotte 10-taller til eksaminerne – efter blot 12 måneder i landet. Jamen, jeg er utrolig imponeret! Ordene kommer fra Peter Hjorth fra Albertslund, der kalder sig ”journalist emeritus” efter over 40 år i branchen. Han gik på pension sidste år – og for at holde sprog og energi ved lige meldte hans sig som mentor for udenlandske studerende gennem Elderlearn. Virksomenden ”parrer” danske ældre med udenlandske sprogstuderende, enten det er flygtninge, indvandrere eller blot udenlandsk arbejdskraft. Et match som begge parter får noget ud af: Peter Hjorth fik en masse viden om Sri Lanka, som han ellers kun kendte fra Ceylon-the! Og Tinusha lærte dansk i en grad, så han nu kan bidrage til det danske samfund som læge.

Sprogtræning tre måneder før eksamen Tinusha er 33 år og kom til Danmark med sin kone i efteråret 2018 med et brændende ønske om at arbejde med sit fag her i landet. Han begyndte på sprogskole, da de danske sundhedsmyndigheder kræver, at uddannede læger fra tredjelande består danskeksamen på folkeskolens 9. klassetrin – både mundtligt, skriftligt og forståelsesmæssigt. – Med kun 11 måneders dansksproglig ballast – og kun tre måneder til den endelige eksamen – var Tinusha mere end topmotiveret, fortæller Peter Hjorth. De to aftalte et fast ugentligt møde i Peters rækkehus i Albertslund. Forinden mailede Tinusha sine skriftlige opgaver, som Peter rettede, kommenterede og returnerede.

Fik brug for erfaring som journalist Når de så mødtes, havde de rigeligt at tale sammen om. Og snakken faldt på både dansk kultur, politik, økonomi, religion og meget mere – blandt andet sundhedsvæsen og det lægefaglige. Her hjalp det, at Peter også havde læst medicin i to år på Københavns Universitet. – Så jeg fik virkelig brug for min tidligere baggrund med journalistisk research – og stor var lettelsen, da jeg opdagede, at jeg ikke var helt forvitret i de små, grå mellem ørerne, smiler Peter Hjorth. Den pensionerede journalist havde nu fået blod på tanden, så da Elderlearn spurgte, om han havde lyst til at fortsætte som mentor for to andre læger, slog han til: – Mit gamle pensionisthjerte slog en ekstra gang af sand fornøjelse, smiler han. Og der er mere end hårdt brug for at ældre danskere melder sig på banen. Der er nemlig over 700 sprogstuderende på Elderlearns venteliste. Elderlearn overholder naturligvis alle Covid-19-restriktioner og har desuden oprettet et online Samtalerum, for de samtalepar, der måtte ønske det.

Læs mere om Elderlearn her: www.elderlearn.dk

bottom of page