top of page

Danmark må ikke sende syrere tilbage

Opdateret: 12. apr. 2021


Danmark er blevet foregangsland i inhuman behandling af de sårbare i vores samfund. Det kan simpelthen ikke passe i Danmark anno 2021, skriver Nyborgrektor i et Facebook-opslag, som har sat gang i debat om hjemsendelse af syriske flygtninge.Af Henrik Vestergaard Stokholm, rektor ved Nyborg Gymnasium


Jeg har lige haft besøg af min søde elev, Aya fra 2q, og jeg er så ked af det på Ayas vegne og på Nyborg Gymnasiums vegne. Men jeg er også ked af det på vores alle sammens vegne. For den behandling Aya og hendes familie får, er så uværdig og inhuman.

Aya er flygtet fra den brutale borgerkrig og Assads diktatur i Syrien i 2015. Hendes brødre flygtede fra militærtjeneste i diktaturet året før, og familien blev efterfølgende chikaneret og truet, så de selv måtte flygte. Siden Aya kom til Danmark har hun og familien gjort alt for at blive integreret. Hun har gået i sprogskole, den lokale grundskole i 7.-9.klasse, 10.klasse på Nyborg Gymnasium og nu er hun tre måneder fra at blive HF-student fra skolen. Hun har klaret det så flot, taler klingende dansk og har selvfølgelig drømme om job, uddannelse og et liv i Danmark. Hun tør aldrig tage tilbage til Syrien.

Men i dag har Aya vist mig brevet fra Udlændingestyrelsen, hvor der står, at hun har fået inddraget sin opholdstilladelse og skal sendes tilbage til Syrien med sin familie. Aya og hendes familie er bange for at komme tilbage. De er blevet intimideret og truet af regimet, og derfor flygtede de. Men ingen danske myndigheder tror på det.

Mange andre syriske familier i Danmark har lige nu fået den samme besked, fordi Danmark, som det første og eneste vestlige land mener, at sikkerheden i området omkring Damaskus er forbedret efter den årelange borgerkrig. Det på trods af at EU og alle andre europæiske lande mener, at Syrien ikke er noget sikkert land at vende tilbage til. Og det på trods af, at vores egen udenrigsminister sidste år udtalte at: ” ”Regimet er kendt for tortur og vilkårlige tilbageholdelser. Utallige syrere lever i skræmmende usikkerhed”. Amnesty International advarer også meget klart mod hjemsendelser, fordi der er risiko for alvorlige menneskerettighedskrænkelser. FN´´s Flygtningeorganisation har også vurderet at ” forholdene endnu ikke er tilstrækkeligt sikre og bæredygtige nok, til at syriske flygtninge generelt kan begynde at vende tilbage”.

Det paradoksale er også, at den danske regering ikke samarbejder med Assad-regimet, og derfor ikke tvangshjemsender nogen. Men når man mister sin opholdstilladelse, så sendes man til et udrejsecenter, fordi det er et hjemrejseperspektiv. Men familien, og alle andre syrere, der har fået samme besked, vil komme til at sidde på de centre i årevis, fordi ingen ved, hvordan Assads diktatur udvikler sig i Syrien.

Det er så inhumant og uværdigt at de her stakkels mennesker skal sidde på centre på ubestemt tid. Det kan ikke passe, at vi behandler mennesker på den måde i Danmark. Ingen andre lande i Europa kunne drømme om den her praksis.

Og det værste er, at det handler om symbolpolitik. Det handler om at signalere, at folk i nød skal holde sig væk fra Danmark. Sådan var det under den forrige regering, og sådan er det desværre også under den nuværende regering. Men det her er mennesker af kød og blod, og kan det virkelig være rigtigt at man internerer udsatte og sårbare mennesker på ubestemt tid i lejre i Danmark.

Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste og Danmark er foregangsland på mange områder. Men lige nu er vi desværre også foregangsland i inhuman behandling af de sårbare i vores samfund. Det er så trist at være vidne til, og det kan simpelthen ikke passe i Danmark anno 2021.

Håber I alle vil hjælpe med at dele budskabet og kontakte alle de lokale og nationale politikere I kender fra nær og fjern, så vi kan pløje os gennem populisme og symbolpolitik og få sat fokus på de mennesker af kød og blod, som systemet kører over nu. Lad de stakkels mennesker blive i deres hjem, lad dem beholde deres arbejde og lad dem gøre deres uddannelser færdige i stedet for at sende dem til lejre uden håb.

Lad Aya få sin studentereksamen, og det liv hun drømmer om!!

PS. Til mine kritikere der mener jeg skal blande mig udenom: Nej jeg er ikke politiker, men rektor. Jeg er sat i verden for at passe på mine elever og styrke deres kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. De menneskerettigheder gælder også for Aya på Nyborg Gymnasium og alle andre mennesker i det her land, så derfor blander jeg mig.

Комментарии


bottom of page